Kuin Ranskassa: Leivo itse täydellisen rapeaa patonkia
Kun suihkutat vettä uuniin paiston aikana, leivät saavat ihanan rapsakan kuoren.
Ranskalainen patonki
3-4 patonkia
50 g tuorehiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 12-15 dl vehnäjauhoja (erikoisjauhot toimivat parhaiten)
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota hiiva veteen. Lisää suola. Lisää vähän jauhoja taikinaan. Aloita vaivaaminen. Lisää jauhoja pikkuhiljaa, kunnes taikina kiinteytyy.
2. Lisää joukkoon oliiviöljy ja jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kiinteää. Jaksa vaivata vähintään vartin verran. Näin taikinaan syntyy hyvä sitko.
3. Jätä taikina liinan alle kohoamaan. Anna kohota puolisen tuntia. Painele taikina kulhon pohjalle ja anna vielä kohota vartin verran.
4. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikinasta noin neljä pitkoa jauhotetulla pöydällä. Voitele uunipelti oliiviöljyllä. Laita pitkot siihen. Kohota niitä vielä vartti liinan alla.
5. Paista patongit uunissa noin 15 minuutin ajan. Räpsyttele pellille vettä muutamia pisaroita tai suihkuta suihkepullolla vettä uuniin pari kolme kertaa paistamisen aikana. Patongit ovat valmiita, kun ne ovat kauniin ruskeita. Nosta patongit uuniritilälle jäähtymään. Näin ne säilyvät rapeana.