Paranna vastustuskykyäsi syömällä - 10 superruokaa

06.05.2013 14:15 - Heli Thoren

Eikö kevätflunssa innosta? Pidä sairaudet loitolla lisäämällä oikeita ruokia lautasellesi.

Hyvä ruoka on tärkeä osa hyvinvointia. Omaa vastuskykyä voi kohentaa pelkästään syömällä oikein. Ota ruokavalioosi mukaan kymmenen superherkkua, jotka paitsi maistuvat, pitävät sinut myös terveenä.

1. Mustaselja

Seljankukista tehdään mehua, mutta myös puskan marjat ovat maukkaita ja jopa terveellisä popsittavaksi. Mustien marjojen on tutkittu parantavan vastustuskykyä, mutta silti marjoja ei pidä nauttia raakana. Lievästi myrkyllisistä marjoista tulee syömäkelpoisia kuivattamalla tai kypsentämällä.

2. Herkkusieni

Seleeniä ja antioksidantteja sisältävät sienet ovat paitsi herkullista ruokaa, myös terveellistä syötävää. Flunssaa voi pitää loitolla popsimalla sieniä, jotka auttavat asiassa juuri seleenin ansiosta.

3. Acai-marja

Runsaasti antioksidantteja sisältämät acai-marjat voivat edesauttaa kehoa pysymään terveempänä. Myös Suomen metsistäkin löytyvät mustikat auttavat antioksidanttiensa ansiosta pysymään hyvinvoivana.

4. Osterit

Osterit sisältävät sinkkiä, jonka on todettu edistävän terveyttä. Tutkijat eivät ole pystyneet todistamaan, että miksi juuri osterit ja etenkin niiden sisältämä sinkki auttavat pysymään telinvoimaisena, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Ostereiden on todettu myös parantavan miesten hedelmällisyyttä.

5. Vesimeloni

Paitsi että vesimeloni on kevyttä purtavaa, sen sisältämällä glutationin on todettu edistävän terveyttä, pitämällä eritoten erilaiset infektiot loitolla.

6. Kaali

Syöt kaalia missä muodossa tahansa, sen sisältämä glutamiini pitää kehosi terveempänä. Supervihannes onkin varmasti yksi edullisimmista flunssanehkäisylääkkeistä.

7. Mantelit

Kourallinen manteleita voi parantaa paitsi vastustuskykyäsi, mutta auttaa myös stressiin. Jo kourallisessa saat puolet päivän suositeltavasta E-vitamiinista, joka auttaa pitämään kehon vastuskyvyn hyvänä. Voitaisiinkin sanoa, että pussillinen manteleita taskussa, pitää lääkärin loitolla.

8. Greippi

Greipissä on monta hyödyllistä ainesosaa: muun muassa runsaasti c-vitamiinia ja flavonoideja. Jos greippi ei maistu, herkuttele appelsiineilla - myös ne sisältävät greipin tavoin hyödyllisiä aineita.

 9. Valkosipuli

Valkosipuli sisältää lukuisia antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa sairauksien hyökkäyksiltä. Tutkimuksissa valkosipulin sisältämien ainesosien on todettu suojaavan jopa vatsasyövältä.

10. Pinaatti

Vihreää herkkua ei turhaan kutsuta superruoaksi. Pinaatti sisältää folaattia, jonka on tutkimuksissa osoitettu edistävän uusien solujen muodostumista. Pinaatti sisältää myös paljon erilaisia antioksidantteja ja kuituja.

Lähde: WebMD.com

Kilpailut

Uusimmat