Kuva: Shutterstock

Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median avulla, kertoo selvitys

17.05.2024 09:15 - Vilma Toikka / vilma.toikka@bauermedia.fi

Ehkäisevän päihdetyön tuoreessa selvitykessä ilmenee kuinka helppoa alaäikäisten on nykyään hankkia alkoholipitoisia juomia.

Tänä päivänä sosiaalinen media näyttäytyy huomattavan suuressa osassa alkoholin sekä osto- että myyntipaikkana alaikäisille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuore selvitys paljasta, että jopa 40% alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta ja noin 69% alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen on helppoa. Alkoholin lisäksi nikotiinituotteiden välitys on runsasta sosiaalisen median kautta.

Ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Mika Piipponen kertoo, että sosiaalinen media on tehnyt alkoholin hankkimisesta helppoa. 

- Sosiaalinen media on tehnyt päihteiden myymisen ja ostamisen alaikäisille helpoksi. Nuorten mukaan sieltä on helppo saada juuri sitä mitä he haluavat ja minkä verran haluavat. Nuoren ei tarvitse välttämättä edes etsiä alkoholin tai nikotiinituotteiden välittäjää, koska he törmäävät somessa usein päihteiden myynti-ilmoituksiin.

Nuorten alkoholin käyttö perustuu usein haluun rentoutua, sekä pitää hauskaa. Alkoholin käyttöön liittyy myös ryhmäpainetta.

Kysely toteutettiin nettipaneelissa ja kyselyyn vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Lue myös: Kuolleisuus maksasairauksiin nousussa - jo pieni määrä alkoholia voi aiheuttaa riskin, jota moni ei tiedä

Lue myös: Nuorten lääkemyrkytykset ovat räjähdysmäisessä nousussa - huonosti voi erityisesti yksi ryhmä

Lähde: EHYT

Kilpailut

Uusimmat