Kuva: Shutterstock

Finnair joutuu perumaan osan lennoista GPS-häirinnän vuoksi - Venäjän epäillään olevan vastuussa

30.04.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Viime viikolla Tarton lennoilla oli paljon ongelmia.

Finnair keskeyttää lentonsa  Viron Tartoon kuukauden ajaksi eli ajalle 29.4.-31.5.2024.

Syynä keskeytykseen ovat menneellä viikolla havaitut ongelmat lähestymisessä Tarton kenttää, sillä alueella oli niin paljon GPS-häirintää. Suurimmalla osalla lentokentistä GPS ei ole välttämätön laskeutumiseen, mutta tällä hetkellä Tartossa ovat käytössä vain sellaiset järjestelmät, jotka vaativat tuekseen GPS-signaalin. Keskeytyksen aikana Tartoon etsitään GPS-signaalista riippumatonta lähestysmiratkaisua. 

Muut lentoreitit jatkavat operointia ennallaan.

”Useimmilla lentoasemilla on käytössä vaihtoehtoisia menetelmiä lähestymiseen, mutta joillain kentillä, kuten Tartossa, käytössä on vain menetelmät, jotka vaativat tuekseen GPS-signaalin. Tartossa esiintyvä GPS-häirintä pakottaa meidät keskeyttämään lennot toistaiseksi, kunnes vaihtoehtoiset lähestymismenetelmät on saatu luotua", kommentoi Finnairin operatiivisen keskuksen johtaja Jari Paajanen.

Finnairin tiedotteessa vakuutetaan, että yleensä GPS-häirintä ei ole lennolle vaaraksi, sillä lentäjillä on monia korvaavia toimintoja käytössään, vaikka GPS ei toimisikaan. Sen sijaan talouslehti Financial Times on arvioinut, että GPS-häirintä voi heikentää lentojen turvallista operointia.

Venäjän uskotaan olevan laajan häirinnän takana. Häirintä kohdistuu  tällä hetkellä erityisesti Baltian maihin sekä eteläiseen Suomeen. GPS-häirintää on havaittu erityisesti vuodesta 2022 lähtien.

Lue myös: Finnair alkaa punnita matkustajiaan

Lue myös: Pelätyn lentokonemallin ongelmat jatkuvat - jälleen uudesta koneesta irtosi osia kesken lennon

Lue myös: Maailman pisimpien suorien lentojen aloittaminen viivästyy jälleen

Lähde: Finnair, Financial Times

Kilpailut

Uusimmat