Kärsikö iho matkan aikana? 7 syytä ja ratkaisua

29.11.2013 22:15 - Linda Arponen

Vaikka matkalle lähtisi hehkeänä, voi perillä peilistä katsoa hurjannäköinen ilmestys.

Varsinkin lentomatkat kuluttavat ihoa raskaasti.

Seuraavassa ihoa piinaavia syyllisiä ja vinkit siihen, miten ne on mahdollista selättää.

1. syyllinen: lentäminen

Ihmetteletkö, miksi lähtiessäsi näytät terveeltä ja perillä kurjalta? Lentokoneen ilma on äärimmäisen kuivattavaa. Kanna siis mukana pientä sumutinpulloa, jolla voit kostuttaa ihosi ennen kosteusvoiteen lisäämistä. Tämän voi tehdä ennen lentoa, lennon aikana ja lennon jälkeen, jotta kosteus pysyy iholla.

2. syyllinen: bakteerit

Lentokentät, junat ja pysähdyspaikat eivät ole kaikista puhtaimpia paikkoja. Jos et ole varovainen, nuo bakteerit voivat levitä kasvoillesi aiheuttaen ihon rikkoutumista ja ärsytystä. Kanna mukana kosteuspyyhkeitä, joilla voit pyyhkiä kasvosi ja esimerkiksi tarjottimesi, tietokoneesi ja puhelimesi. Äläkä koske niin paljon kasvoihisi.

3. syyllinen: aikaerorasitus

Matkustat sitten aikavyöhykkeestä toiseen tai nukut vähän matkan aikana, voi se näkyä ihossasi. Ihon kuivattamisen lisäksi unenpuute voi laajentaa verisuonia silmien ympärillä ja tehdä kasvoista turvonneen näköiset. Muista siis sulkea silmiä tarpeeksi paljon. Lisäksi voi asettaa kosteat, jääkaapissa viilennetyt vihreäteepussit kymmeneksi minuutiksi silmien päälle ennen nukkumaanmenoa. Herätessä näytät raikkaammalta.

4. syyllinen: hotellin saippuat

Pysy kaukana näistä. Vaikka tuotteet vaihtelevat hotelleittain, useimmissa saippuoissa ja voiteissa on paljon lisäaineita ja ne ovat vahvasti hajustettuja. Nämä taas aiheuttavat ihoärsytystä, erityisesti herkkäihoisille. Ota mukaan mieluummin matkakokoiset pakkaukset niistä tuotteista, jotka tiedät ja joihin luotat.

5. syyllinen: roskaruoka

Matkalla syöt ja juot luultavasti enemmän kuin kotona, eikä se ole hyväksi ihollesi. Sokeri esimerkiksi aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Yritä siis hillitä makeansyöntiä ja syö mieluummin tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja kalaa, joista on hyötyä iholle. Alkoholia on myös hyvä välttää, sillä myös se kuivattaa ihoa.

6. syyllinen: stressi

Saatat olla hermostunut esimerkiksi lennolta myöhästymisestä, jolloin myös ihosi tuntee ahdistuksesi. Näin siksi, että iho on kytköksissä hermostoon. Tämän vuoksi myös ihotaudit, kuten psoriasis ja akne pahenevat stressatessa. Et voi hallita ajatuksiasi täysin, mutta yritä etsiä itsellesi sopia rauhoittumiskeinoja välttääksesi liiallisen hermostumisen.

7. syyllinen: aurinkosuojan puute

Vaikka et matkustaisi aurinkolomalle, voi aurinkosuojasta olla silti hyötyä. Talvellakin voi joutua auringonpolttamaksi, varsinkin laskettelurinteissä. Muista siis aurinkovoide.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat