Kuva: Fotolia

Hiukset voivat ohentua monesta syystä – täsmävinkit, joilla selätät ongelman

05.09.2016 10:00 - Rea Tallgren

Laihtuminen, hormonit ja stressi ovat vain muutamia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Onneksi ongelmaan on kuitenkin monia ratkaisuja.

Ihmisillä on hiuksia noin 100 000-250 000 ja päivittäin niitä irtoaa noin sata. Mitään syytä paniikkiin ei siis ole, jos hiusharjasi täyttyy pikkuhiljaa hiuksista, tai tyynystäsi löytyy niitä aamuisin muutama. 

Jos määrä kuitenkin tuntuu kasvaneen ja omat hiukset ohentuneen, voit tehdä kätevän tukistustestin tarkistaaksesi, lähteekö päästäsi hiuksia normaalia enemmän. Tukistele itseäsi eri kohdista päätäsi. Hiuksia pitäisi jäädä nyrkkiin nollasta kolmeen. Mikäli hiuksia lähtee viisi tai sitä enemmän, saattaa hiustenlähtösi olla normaalia runsaampaa. 

Hiustenlähtöön voi olla todella moninaisia syitä. Muun muassa vuodenaikojen vaihtelu, huono ruokavalio ja väsymys voivat aiheuttaa joillain ihmisillä ylimääräistä hiustenlähtöä. Stressin tiedetään olevan yksi avaintekijä monissa hiustenlähtötapauksissa. 

Raskaus saattaa ohentaa hiuksia kuin myös laihtuminen. Moni myös uskoo imettämisen harventavan hiuksia, vaikka tosiasiassa kroppa reagoi jälkikäteen synnytyksen aiheuttamaan stressiin ja kipuun. 

Apu on lähellä

Mutta mikä sitten neuvoksi, jos hiukset tuntuvat putoilevan päästä? Ensimmäiseksi kannattaa ottaa tiukka katse omiin elämäntapoihin ja muuttaa niitä parhaansa mukaan. Listasimme alle täsmävinkkejä siihen, miten hiustenlähdön saa selätettyä. 

Kampita stressi

Yritä miettiä, mitkä asiat elämässäsi aiheuttavat sinulle eniten stressiä. Pyri minimoimaan stressaavat tekijät. Mikäli elämäntilanteesi ei salli stressitekijöiden eliminoimista kokonaan, pyri ainakin siihen, että saat viettää myös stressivapaata aikaa. Pienilläkin muutoksilla voi olla iso vaikutus elimistön toimintaan. 

Syö oikein

Hyvä ruokavalio on monesti kaiken A ja O. Tarkkaile, että saat ruokavaliostasi tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita. Esimerkiksi hera-proteiinin ja mustikoiden tiedetään olevan varsinaisia tehoaineita hiusten vahvistamiseksi. Myös biotiinin ja raudan tarpeellisen saannin varmistaminen kannattaa, jos hiuksista mielii saada paksummat ja vahvemmat. 

Tarkkaile hormonitoimintaasi

Mikäli hiustenlähdölle ei löydy muuta syytä, saattaa hormonitoimintasi olla sekaisin. Tämä selittää esimerkiksi sen, että raskauden aikana hiuksia saattaa lähteä reilusti. Hormonitoiminnan ongelmissa kannattaa konsultoida terveydenhuollon asiantuntijaa, joka voi auttaa eteenpäin taistelussa ohenevaa kampausta vastaan. 

Älä rankaise hiuksiasi

Tiukat poninhännät, takkujen auki repiminen, hoitoaineen unohtaminen, hiusten kotona värjääminen ja niiden lämpökäsittely usein ja ilman suojaa ovat omiaan heikentämään hiuksia ja saamaan ne katkeilemaan ja irtoamaan. Minimoi siis hiuksiisi kohdistuvat rasitteet ja saatat huomata eron hämmästyttävänkin nopeasti. 

Käytä oikeita aineita

Mieti, millaisia shampoita ja hoitoaineita käytät. Vastaavatko ne oikeasti juuri sinun tarpeitasi? Kauneustuotteita ei missään nimessä kannata valita pelkän purkin kauniin ulkonäön takia, vaan nimenomaan ominaisuudet kaiken muun edelle laittaen. Mikäli haluat pelata varman päälle, kysy apteekista tuotteita, jotka auttavat pysäyttämään hiustenlähdön. 

Entä jos mikään ei tunnu auttavan?

Joskus hiustenlähtö voi olla myös kroonista. Miehillä hiukset vähenevät keskitetysti ohimoilta alkaen ja alue laajenee pikkuhiljaa päälaelle. Naisilla hiuksia puolestaan lähtee tavallista enemmän ja usean kuukauden ajan. Krooniseen eli etenevään hiustenlähtöön kannattaa puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta tulokset olisivat optimaalisia. Hoitoliuokset ja lisäravinteet auttavat ongelmaan, ja esimerkiksi terveydenhuollon asiantuntijat osaavatkin neuvoa kroonisesta hiustenlähdöstä kärsivän oikeiden tuotteiden pariin. 

Lähteet: HealthDucray, Naturally Curly

Kilpailut

Uusimmat