Kuva: Shutterstock

Kemiallinen vai luonnollinen aurinkosuoja? Katso mitä eri vaihtoehdoista on hyvä tietää

03.06.2021 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Nykyään on saatavilla myös luonnollisia aurinkosuojatuotteita.

Kesä tekee tuloaan kovaa vauhtia. Siksi on myös hyvä päivittää aurinkovoidevarastot kuntoon, jottei iho pääse vaurioitumaan auringossa.

Nykyään tarjolla on sekä kemiallisia että luonnollisia aurinkosuojia. Nimensä mukaisesti kemikaalisen aurinkosuojan teho perustuu kemikaaleihin, jotka imevät auringosta tulevia UVA- ja UVB -säteitä itseensä ja jotka kemiallinen reaktio muuttaa lämmöksi.

Jos valitsee kemiallisen suojan, kannattaa muistaa, että se tulee sivellä iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Tuotetta tulee myös lisätä noin parin tunnin välein auringossa oleillessaan sekä uinnin, hikoilun tai ihon kuivaamisen jälkeen. 

- Tuotteen täytyy imeytyä ihoon, jotta se suojaa kunnolla toimiakseen. Aikuiselle hyvä määrä kemiallista aurinkosuojaa koko vartalon aurinkosuojaukseen on noin 2 ruokalusikallista vartalolle ja yksi teelusikallinen kasvoille, kertoo Voice.fi:lle asiantuntija Mariela Sarkima Sugarilta.

Fysikaalinen eli luonnon mineraaliaurinkosuoja sen sijaan toimii eri tavalla. Mineraalit muodostavat iholle auringonsäteet läpäisemättömän "kalvon". 

- Tämä antaa välittömästi toimivan ja pitkäkestoisen suojan. Vaikuttavina aineina toimivat yleensä titaani ja sinkkioksidi, joten tuotteet ovat elimistölle sekä ympäristölle turvallisia ja ne sopivat myös herkkäihoisille, Sarkima kertoo. 

Fysikaalista aurinkosuojaa ei tarvitse lisätä yhtä runsaasti, kuin kemiallista, sillä sen ei tarvitse imeytyä ihoon. Sitä on kuitenkin hyvä lisätä aina runsaan hikoilun sekä ihon kuivaamisen jälkeen. 

Muutamia esimerkkituotteita näet alta. 

Mineraalipohjainen aurinkovoide suojaa ihoa heijastaen auringonsäteitä iholta kuin peili. (kuva: Valmistaja)

Nivean protect & moisture aurinkoivoide kosteuttaa ihoa tehokkaasti. (kuva: Nivea.fi)

Acon kosteuttava aurinkovoide antaa välitöntä suojaa UVA- ja UVB-säteitä vastaan. (kuva: Valmistaja)

Atopikin aurinkosuojaspray on tarkoitettu herkälle iholle. Käy sekä kasvoille että vartalolle. (kuva: Valmistaja)

Lue myös: Mitkä osat kasvoissa aurinko polttaa salakavalasti? Katso miten suojaat ihosi oikein

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 17.5.2020.

Kilpailut

Uusimmat