Kuva: Shutterstock

Ihonhoidossa tehdään yleensä jo alkumetreillä paha virhe - katso asiantuntijan vinkit

06.04.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Khalifi painottaa, että ihonhoidossa kolme tärkeintä asiaa ovat ennaltaehkäisy, kohdennettu hoito sekä ihon suojaaminen.

Ihonhoitoon liittyy monesti paljon kysymyksiä, ja esimerkiksi oman ihotyypin selvittäminen voi olla toisinaan haastavaa. Ihosairaalan sekä Ihopro-ihonhoitoklinikan CIDESCO-erikoiskosmetologi Katja Khalifin mukaan ihonhoidon tyypillinen virhe onkin se, että harva edes tunnistaa omaa ihotyyppiään. Khalifi suosittelee, ettei ihoa hoidettaisi väärän ihotyypin tuotteilla, minkä vuoksi oma ihotyyppi olisikin hyvä tietää.

- Varmaan yksi ihan olennainen virhe ihonhoidossa on se, että ei tunnisteta sitä omaa ihotyyppiä. Ihonhoitohan lähtee siitä, että me pystytään hoitamaan niitä ihon mahdollisia ongelmia, niin meidänhän pitäisi silloin tietää, mikä ihotyyppi meillä on. Ja se, jos ihoa hoidetaan väärän ihotyypin tuotteilla, on ehkä minun mielestäni se suurin moka, Khalifi kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Miten sitten oman ihotyypin voi selvittää, jotta ihonhoidossa osaa käyttää oikeanlaisia tuotteita?

- Ehdottomasti suosittelen, että kannattaa käydä kosmetologilla esimerkiksi ihoanalyysissä. Kosmetologi on oikea osaaja siihen, koska sitä voi olla todella vaikea kotikonstein selvittää esimerkiksi netistä saatujen tietojen mukaan. Tämä johtuu siitä, että siellä voi jokaisella olla omia pieniä yksityiskohtia, jotka vaikuttavat omaan ihotyyppiin, ja sen hoitoon. 

Ihoa hoitaessa myös sillä on väliä, missä järjestyksessä tuotteita laitetaan kasvoihin. Muistisääntö on Khalifin mukaan se, että yleensä ohkaisin tuote laitetaan alimmaiseksi. 

- Yleensä aloitetaan ohuimmasta tuotteesta eli se laitetaan ensimmäiseksi iholle.

Ihonhoito kannattaa aloittaa vesimäisellä tiivisteellä, esimerkiksi antioksidantilla tai vesimäisellä seerumilla. Seuraavaksi olisi hyvä laittaa geelimäinen tuote, kuten seerumi tai tehokosteuttaja. Sen jälkeen emulsiomainen tuote, kasvovoide tai aurinkovoide ja ihan lopuksi meikki. Khalifin mukaan harva kuitenkaan käyttää näin montaa tuotetta ihonhoidossaan, eikä se aina ole myöskään tarpeen.

Kemikaalikuormaa kannattaa välttää

Ihonhoito on ollut myös sosiaalisessa mediassa iso trendi nuorten ihmisten keskuudessa, ja yhä nuoremmat käyttävät ihonhoidossaan lukuisia eri tuotteita. Khalifi näkee tämän asian ongelmana, koska hänen mukaansa nuori iho ei tarvitse niin montaa eri ihonhoitotuotetta päivittäiseen käyttöön. Poikkeuksena ovat Khalifin mukaan ihosairaudet, joita hoidettaessa ihonhoitoon voidaan käyttää useampia tuotteita.

- Minä näen tämän liiallisen hoidon vähän ongelmana. Esimerkiksi monet nuoret käyttävät liian elvyttäviä tuotteita liian aikaisin ja retinoli on yksi niistä. Sitä ehtii käyttämään kyllä myöhemminkin, mikäli lääkäri ei ole sitä jostain syystä määrännyt. Monelle riittäisi siis pelkkä ihon puhdistus, kosteutus ja aurinkosuojaus.

Khalifin mukaan erilaisten tuotteiden käyttäminen yhtäaikaa voi altistaa ihon epäpuhtauksille.

- Myös erilaisten happojen käyttö iholle on lisääntynyt nuorten keskuudessa ja aina ei edes tiedetä, sopiiko se omalle iholle, tai miksi sitä edes ylipäätään käytetään. Helposti tulee myös tuotteiden sekakäyttöä, mikä voi altistaa näpyille ja finneille ihossa. Kaikki ylimääräinen kuormittaa, eli yritetään välttää kemikaalikuormaa.

Ihonhoitoon voi liittyä myös monenlaisia myyttejä, joihin ei kannattaisi Khalifin mukaan aina uskoa. Yksi myyteistä on se, että iho kannattaisi pestä ainoastaan vedellä. Hän suositteleekin, että iho puhdistettaisiin aina ihotyypin mukaisella putsarilla.

- Ihollahan ei ole mitään omaa puhdistusmekanismia, joka ottaa sen lian, vaan kaikki lika imeytyy ihoon. Tämä on minun mielestäni ihan klassinen, josta nousee aina karvat pystyyn, jos ihoa ei puhdisteta muulla kuin vedellä.

Myös öljyputsarit ovat Khalifin mukaan nostattaneet ihonhoidossa suosiotaan, mutta hän ei suosittelisi itse niiden käyttöä välttämättä ollenkaan. Jos öljyputsaria kuitenkin käyttää, sen käyttämisessä kannattaa olla tarkkana, koska käyttö voi estää muiden tuotteiden imeytymisen ihon pinnalle. Myös omalla ihotyypillä voi olla vaikutusta siihen, sopiiko öljyputsari omalle ihotyypille lainkaan.

- Nythän esimerkiksi öljyputsarit ovat todella suosittuja, niin siinä kannattaa ottaa semmoinen asia huomioon, että ne saattavat jättää ihon pintaan vähän sellaisen kalvon. Se voi olla este muiden aineiden imeytymiseen iholle, eli niiden kanssa kannattaa olla varsin tarkkana. 

Lue myös: Tänä keväänä yksi meikkitrendi selvästi yli muiden - oletko jo itse kokeillut?

Lue myös: Testasimme 4 erilaista kulmatuotetta, yksi nousi ylitse muiden - "Tekee juuri sen mitä lupaakin"

Lue myös: Tämän kevään trendiväri ihastuttaa kynsissä villeydellään - käyttäisitkö itse?

Kilpailut

Uusimmat