Haluatko valkoisen hymyn? Lue 6 tärkeää faktaa hampaiden valkaisusta

11.03.2013 18:45 - Heli Thoren

Suuhygienisti neuvoo, miten valkaiset hampaasi turvallisesti. Ja miten pidät hymysi mahdollisimman valkoisena käsittelyn jälkeen.

Vielä kuppi kahvia, mukillinen teetä ja huikka colaa. Tiesitkö, että näitä nautiskellessa valkoinen hymy on kovalla koetuksella? Onneksi hymyä voi raikastaa suuhygienistin tuolissa maaten ja jopa elämäntapoja muuttamalla.


Sopiiko hampaiden valkaisu kenelle tahansa?

Raskaana ollessa ei valkaisemista suositella. Perusedellytys on se, että suu on kunnossa.

Mitä tulee ottaa huomioon ennen valkaisemista?

Reiät täytyy paikata ja hammaskivi poistaa ennen valkaisemista. Suuhygienistin tai hammaslääkärin pakeilla kartoitetaan samalla muutenkin hampaiden kunto ja se, ettei valkaisulle ole mitään esteitä, esimerkiksi kiillevaurioita.

Sattuuko valkaiseminen?

Noin 5 % asiakkaista on vihlontaherkkyyttä. Se ei ole vaarallista. Jos hampaissa on kulumia, vihlonta voi voimistua. Lähtökohtaisesti, jos hampaat eivät ole todella pahasti kuluneet, voi hampaat silti valkaista. Vihlonta jatkuu maksimissaan pari päivää ja menee sitten ohi.

Voiko valkaisemisessa epäonnistua?

Ennen hammasproteesien tekemistä pitää muistaa, että valkaisu muille hampaille täytyy tehdä ensin. Proteeseja ei voi enää valkaista.

Liian valkoiset hampaat alkavat taittaa siniseen, eivätkä näytä enää hyvältä. Liian valkoisiin hampaisiin tosin harvemmin meilläpäin törmää.

Itse en menisi esimerkiksi kosmetologille tekemään hampaiden valkaisua puutteellisten laitteiden ja tietämyksen takia. Olen nähnyt esimerkiksi ikeniin tulleita palovammoja, jos valkaisuja on tehty muualla kuin ammattilaisen käsittelyssä.

Miten hampaiden tummentumista voi estää?

Colajuomat, kahvi, tee ja punaviini värjäävät hampaita voimakkaimmin. Kun näitä juomio on juotu, kannattaa suu huuhdella vedellä - eli juoda lasi vettä päälle.

Valkaisevien hammastahnojen käyttö estää tummentumien muodostumista. Niiden valkaiseva teho sen sijaan on aika olematon.

Millä tavalla hampaita valkaistaan?

Jos haluaa pitää valkaisutulosta yllä myös kotona, kannattaa harkita omien hampaiden mukaan tehtyjä muotteja. Näin hampaita voi valkaista kotona muottien ja kotiin ostettavan valkaisuaineen avulla. Yhdestä valkaisutuubista saa noin viikon kuurin, jolloin hampaat valkaistuvat selvästi.

Hoitolassa hampaat valkaistaan niin, että ensit hampaat tarkistetaan ja putsataan. Sitten ikenet suojataan ja laitetaan valkaisuaine vaikuttamaan. Näin hampaita voi aineiden voimakkauudesta riippuen valkaista useamman asteen yhdellä istumalla.

Mitä hampaiden valkaiseminen maksaa?

Kalleimmat valkaisut ovat valoaktivoitavat valkaisut. Esimerkiksi meillä tehokkain kristallivalkaisu maksaa 300-350 euroa. Valkaisuaika on siinä menetelmässä noin tunti. Kevyt- ja perusvalkaisu ovat 100 eurosta ylöspäin. Jos teetetään muotit ja siihen tarvitsee aineet mukaan, niin se maksaa 200 eurosta ylöspäin.

Vinkit antoi suuhygienisti Taina Roisko Boccasta Helsingistä.

Kilpailut

Uusimmat