Kuva: Markus Karjalainen

Laulajalupaus Mikko Harju: "Ensimmäinen kappale syntyi toivottomasta rakkaudesta"

17.05.2016 12:00 - Anna Hopi

Harju haluaa olla artistina rakkauden lähettiläs, joka valaa ihmisiin uskoa ja toivoa.

24-vuotiaan Mikko Harjun tarina artistiksi alkoi, kun hän valmistui vuonna 2010 sähkömieheksi. Hän nautti ammatista ja käsillä tekemisestä, mutta tajusi kokevansa suurempaa intohimoa musiikkiin. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa Helsinkiin ja tilata ensimmäinen oma kitara.

- Päätin tuolloin, että minusta tulee artisti, kertoo mies Iskelmän haastattelussa.

Kuusi vuotta tuosta hetkestä Harju on saanut levytyssopimuksen Warner Music -levy-yhtiössä ja unelma näyttää toteutuvan. Mies julkaisi omakustanteena kaksi kappaletta Laulu raikaa ja Mä olen tässä, joista jälkimmäinen on striimannut Spotifyssa 1,4 miljoonaa kertaa.

Harjulle se on iso luku, joka herätti myös suurten levy-yhtiöiden huomion. Hän sai innostettua ihmisiä #mäolentässä -kampanjaansa, jossa keräsi ihmisten rakkaustarinoita kauniiksi kuviksi ja tarinoiksi sosiaalisessa mediassa.

Harju kertookin uskovansa yksinkertaisiin arvoihin - rakkauteen ja rehellisyyteen. Hän kertoo saaneensa arvomaailmansa kotoaan. Laulaja on viettänyt nuoruutensa maalla, Siikaisissa. Hän edelleenkin arvostaa luontoa ja pitää kotiseutuja voimapaikkanaan.

- Se on ihana paikka. Olin viikko sitten käymässä ja kävimme vanhempien kanssa kuusimetsässä, jossa leikimme pienenä. Metsä oli mennyt siihen ikään, että se ollaan pian kaatamassa. Kävimme vielä katselemassa paikkoja. Aurinko oli laskemassa ja kävelimme metsässä paljain varpain. Se oli siisti tunne.

Musiikki ja laulut ovat olleet artistin elämässä jo lapsuudesta lähtien.

- Äiti kertoi, että olimme olleet auton takapenkillä ja osasimme jo hyräillä ennen kuin puhua. Yritimme laulaa musiikin tahdissa. Sieltä se on lähtenyt liikkeelle. Soitin myös klarinettia musiikkiopistossa yläasteella. Tajusin, ettei se ollut oma juttu. Vaihdoin bändiin laulajaksi. Mietin silloin, että olisi kiva juttu osata soitaa kitaraa, muistelee tähti.

"Juha Tapio on jykevä suomalainen mies"

Mikko Harju kertoo haluavansa olla rakkauden ja valon lähettiläs. Hän laulaa vapauden, rajattomuuden ja rakkauden sanomaa. Mä olen tässä -kappaleessa viesti tulee esille selkeänä, koska biisi kertaa läsnäolosta suhteessa.

(kuva: Markus Karjalainen)

- Istuin autossa frendin kanssa, oltiin lähdereissulla hakemassa vettä. Hän oli juuri mennyt naimisiin. Silloinhan yleensä myöskin riidellään. Hän sanoi, että "kun halaat riidan jälkeen vaimoasi, tunnet miten sydämenne lähtevät kulkemaan samaan tahtiin". Mietin, että olipa hienosti sanottu ja kirjoitin sanat "samaan tahtiin" puhelimeeni ylös, sanoo Harju.

- Yritin kirjoittaa kappaletta puoli vuotta. Olin toisen ystävän luona ja kysyin häneltä mikä hänelle on tärkeintä parisuhteessa. Hän mietti ja kertoi "Se, että se toinen on siinä. Tapahtui mitä vain - pitkiä työmatkoja, riitoja.. tiedän sanomattakin, että toinen on siinä." Kirjoitin ylös sanat "mä olen tässä". Kappale syntyi kerralla.

Harju haluaa tehdä merkityksellisiä sanoituksia. Hänen esikuviaan ovat Juha Tapio ja Ed Sheeran. Harju on toiminut muutamia kertoja Juha Tapion lämppärinä keikoilla ja miehet ovat vaihtaneet pari sanaakin.

- Viimeksi törmäsimme Turengissa. Olemme jutelleet aika nopeasti bäkkärillä. Pari vuotta sitten juttelimme pidempään. Hän kertoi, miten ura oli lähtenyt käyntiin. Hän oli vain halunnut tehdä hyviä biisejä ja juttu oli lähtenyt siitä etenemään automaattisesti. Tykkään Juhasta, hän on jykevä perussuomalainen mies.

"Aloin itkeä ensi kertaa 15 vuoteen"

Harju kuuluu sisarussarjaan, jossa moni tekee leipänsä hyvinvointialalla. On iso helpotus artistin polulla, kun sparraajia löytyy läheltä.

- En voi olla muuta kuin tosi kiitollinen. Kun isoveljet ovat hyvinvointialan valmentajia niin heiltä tulee neuvoja ja näkökulmaa. Useimmiten sieltä on tullut hyviä juttuja omaan elämään ja eteenpäin menemiseen. Äskettäin isoveljeni Heikki Harju veti minulle puolen tunnin setin. Hän kertoi minulle elämän perustarpeista ja silloin palasia alkoi loksahtelemaan paikoilleen, muistelee mies.

- Se muutti ajatustapaani paljon, kun ymmärsin mikä merkitys menneisyydessä tapahtuneilla asioilla on nykyhetkeen. Aloin itkeä ensi kertaa 15 vuoteen. Tajusin, että joistain asioista voi päästää irti.

Kun kukaan ei ollut vielä kuullut laulaja Mikko Harjusta mitään, hän työsti uraansa kahden tuottajan kanssa ja teki käytännössä keikkamyynnin ja promootionsa itse.

- Haasteena tällä polulla on ollut se, että ei ole helpointa duunia tehdä kappaleita omakustanteena. Pitää tehdä paljon duunia. On iso haaste tasapainottaa työnteko muun elämän kanssa. Viimeisen pari vuotta olen tehnyt vain töitä. Nyt voi ottaa jo vähän rennommin, kun on ison levy-yhtiön leivissä. Voin keskittyä sataprosenttisesti musiikkiin, kun muut asiat uran ympärillä hoituvat ammattilaisten avulla.

Harju tienasi vielä jonkun aikaa sitten elantoaan keikkojen lisäksi hyvinvointialan yrittäjänä.

- Se oli hauskaa hommaa. Vedin kehonhuoltovalmennuksia ja work shoppeja. Oli kuitenkin niin selvää koko ajan, että musiikki on ykkönen. Oli parempi hypätä jossain vaiheessa tyhjän päälle ja panostaa kaikki siihen.

(kuva: Markus Karjalainen)

Harju on keikkaillut kolmen vuoden ajan. Hänen yleisössään on viihtynyt eri ikäisiä ihmisiä ja eri toten naisia.

- Olen saanut positiivisen vastaanoton. Jengi kiittää ja fiilistelee läsnäoloani ja iloista esiintymistäni. Välillä naiset huutelevat "Olet niin komea.." Mutta musiikki edellä mennään, tokaisee artisti.

- Parasta musiikissa on kuulla kuuntelijan palaute siitä, miten hän on kokenut kappaleen. Luot kappaleen tyhjästä oman tunteesi perusteella, ja sitten joku tulee kertomaan, että hän on löytänyt siihen apua vaikka vaikeassa elämäntilanteessa. Sellaisella hetkellä mietin, että juuri sen takia olen tässä ammatissa.

"Nainen on puoleensavetävä omana itsenään"

Vaikka tällä hetkellä aikaa ei ole muuhun kuin musiikintekoon ja Harju kertoo keskittyvänsä rakkauselämän sijaan uramahdollisuuksiin, hän ei sanoisi ei, jos oikeanlainen ihminen ilmestyisi elämään.

- Nyt on enemmän aikaa itselleni. Työstressissä mietit pelkästään duunia. Nyt pystyn enemmän olemaan ihmisten kanssa läsnä. Ihmissuhderintamalla minulla on rehellisesti nyt se fiilis, että annan musiikkiin sata prosenttia. Uskon siihen, että jos tosirakkaus tulee, niin se vie sitten mennessään. Nainen on kaunis ja puoleensavetävä, kun hän on elämänmyönteinen ja oma itsensä.

Sen verran romantikkoa Harjussa on, että rakkaus musiikkiin sai aikoinaan pontta rakkaudesta naiseen.

- Tutustuin ysiluokalla isosiskoni kautta kivaan saksalaiseen tyttöön, joka oli Suomessa vaihto-oppilaana. Ihastuin häneen ja vaihdoimme koko kesän viestejä. Näimme puolen vuoden päästä. Se oli toivoton juttu, koska asuimme eri maissa. Fiilis oli niin voimakas, kun hän lähti viimeisen kerran pois, että halusin purkaa sen biisiin. Kirjoitin elämäni ensimmäisen kappaleen, mies muistelee.

Lue myös: Elastinen ja Juha Tapio tekivät yhteisen biisin: "Tahdoin nähdä hänet rokkikukkona"

Kilpailut

Uusimmat