Kuva: Senja Rapila

Anssi Kela köyhistä lapsuuden jouluistaan: "Saimme veljen kanssa yhden yhteisen lahjan"

05.12.2017 12:15 - Anna Hopi

Laulaja ei edelleenkään välitä materialistisesta joulusta.

Laulaja Anssi Kela, 45, valmistautuu tulevaan joulun aikaan työstämällä uusia kappaleita seitsemättä studioalbumiaan varten. Laulaja odottaa joulun ajalta eri toten sitä, että ennen joulua pitäisi valmistua hänen kellaristudionsa remontti.

Jokaisessa perheessä jouluun liittyy omia traditioita. Kelalle joulussa on tärkeää läheisten ihmisten seura, ei niinkään materia ja lahjat.

- Aina kun mietin lapsuuden jouluja, tajuan miten paljon ajat ovat muuttuneet. Materian määrä ja joululahjojen ostaminen on eri sfääreissä nykyään. Kun itse olin lapsi, en tajunnut sitä, mutta jälkikäteen olen ymmärtänyt meidän eläneen köyhissä oloissa, hän sanoo.

Laulajan lapsuudenkodissa ei nähty hurjia lahjaröykkiöitä kuusen alla.

- Meillä joulu ei merkinnyt sellaista kamavyöryä. Nykyään tuntuu, että homma on lähtenyt käsistä ihan tavallisissa keskiluokkaisissa perheissä. Yltäkylläisyys on eri luokkaa kuin omassa lapsuudessa ja nuoruudessa, hän toteaa.

- Jouluisin vanhemmat antoivat aina mahdollisuuden valita yhden joululahjan, jonka saamme yhteiseksi. Muistan, että jonain vuonna mietimme, että otammeko pöytälätkäpelin vai play mobile -merirosvolaivan. Valitsimme pöytälätkän, ja siitä seurasi monia hyviä turnauksia pelin kanssa.

(kuva: Senja Rapila)

Kela ei muista olleensa katkera köyhistä oloista.

- Se oli meidän arkeamme. Varmaan monissa perheissä luokkakavereilla oli sama tilanne. Vieressä ei ollut ketään sellaista kaveria, jolla olisi ollut jotain enemmän ja olisi voinut vertailla. Kun vaatteita ostettiin, niitä haettiin käytettyjen vaatteiden kaupoista. Olen vuosikymmeniä myöhemmin katsonut taaksepäin, ja tajunnut, ettei sitä rahaa tainnut olla hirveästi, laulaja kertoo.

- Oma perhe ja omat lapset elävät nyt aika eri maailmassa. Olen nyt kallellani siihen suuntaan, että tämänhetkistä runsautta voisi karsiakin. Kamavyörystä tulee pieni vastareaktio - mietin välillä, onko tässä mitään järkeä. Tarvitseeko lapsille ostaa kymmentä lahjaa, vai riittäisikö pari hyvää täsmäiskua, hän sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Anssi Kelalla on yksi pahe: "Olen siinä holtiton"

Lue myös: Anssi Kelan lapsuusmuisto: Joulupukki pelästytti suunniltaan

Kilpailut

Uusimmat