Kuva: Eurovision.tv

Liettualla vuoden romanttisin euroviisukappale? Aviomies mukana live-esityksessä

11.04.2018 22:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

24-vuotias Ieva Zasimauskaitė edustaa Liettuaa Euroviisuissa kappaleella When We’re Old. Liettuan kansallinen euroviisukarsinta oli tänä vuonna pidempi kuin yhdenkään muun maan, ja Ieva valittiin maan edustajaksi peräti 50 ehdokkaan joukosta. Karsinta alkoi heti tammikuun ensimmäisellä viikolla ja huipentui finaaliin 11. maaliskuuta.

Ieva Zasimauskaitė on nuoresta iästään huolimatta jo todella kokenut muusikko. Hän aloitti musiikin opinnot kuusivuotiaana ja opiskeli pianonsoittoa ja popmusiikkia 15-vuotiaaksi asti. Nainen nousi Liettuan kansan tietoisuuteen vuonna 2012 The Voice of Lithuania -kilpailussa, jossa hän sijoittui toiseksi. ESC Todayn mukaan Ieva yritti maansa euroviisuedustajaksi peräti neljä kertaa ennen kuin tänä vuonna tärppäsi.

Liettua ei ole onnistunut vakuuttamaan vedonlyöjiä voittomahdollisuuksistaan. Eurovision World -sivuston kokoamalla vedonlyöntisivustojen yhteenvetolistauksella Liettua on tällä hetkellä sijalla 25.

Vaikka Ieva ei ole itse kirjoittanut edustuskappalettaan, sen sanoma on hänelle henkilökohtaisesti tärkeä. Hän haluaa kappaleellaan viestiä, että rakkaus voi kestää ikuisesti ja että se voittaa kaikki pelot. Henkilökohtaisuutta kappaleeseen tuo myös se, että Ievan aviomies Marius Kiltinavičius esiintyy kappaleen virallisella musiikkivideolla, ja mies oli myös mukana kappaleen live-esityksessä Liettuan karsinnassa. Ievan ääni särkyi liikutuksesta karsinnan finaaliesityksen lopussa, kun hän suuntasi laulun viimeiset sanat suoraan miehelleen. On vielä epäselvää, ottaako Ieva miehensä mukaan lavalle myös Lissabonissa.

Voit katsoa kappaleelle kuvatun musiikkivideon ja karsinnan livevedon alta.

Arvio:

Sanokaa minun sanoneen: Liettua on tämän vuoden yllättäjä. Tällä hetkellä monikaan ei usko Liettuan menestymismahdollisuuksiin, mutta uskon vakaasti kappaleen vakuuttavan ihmiset sinä tärkeimpänä hetkenä, eli kun ääniä aletaan jakaa. Nopeiden show-numeroiden ja viisumaisen paisuttelun keskellä Liettuan kappale tarjoaa jotain puhdasta ja aitoa, jopa koskettavaa.

Tässä mennään kyllä niillä rajoilla, että alkaako siirappi läikkyä yli. Musiikkivideolla on vanhoja pariskuntia, on lapsia nauramassa, on Ieva kuhertelemassa oman miehensä kanssa ja on lumienkeleiden tekemistä. Live-esityksessä nähdään samoja vanhoja pariskuntia taustavideolla ja lopussa Ievan mies saapuu lavalle halattavaksi. Kyynisimmät kaivavat kaapeistaan oksennussankoa, kun taas oma käteni hamuaa nenäliinapakettia. Tämä tuntuu sydämessä asti.

Myönnetään, minulla on heikko kohta pianoballadeihin Euroviisuissa. Yleensä ne eivät saa lainkaan niin suurta menestystä kuin ansaitsisivat. Vuonna 2015 Irlannin Molly Sterlingin Playing With Numbers olisi ehdottomasti ansainnut finaalipaikan, ja vuonna 2012 Bosnian ja Hertsegovinan olisi suonut pääsevän finaalissa 16. sijaa korkeammalle Maya Sarin Korake Ti Znam -kappaleella.

Jos jokin kappale on tämän vuoden musta hevonen ja yllättää ihmiset sijoituksellaan, se voi hyvinkin olla Liettua. En pidä kymmenen kärkeenkään sijoittumista mahdottomuutena. Kappaleen tunteikkuus resonoi varmasti monessa ihmisessä, ja sympatiapisteitä tulee ainakin vanhuksista, mikäli heitä nähdään esityksen taustavideossa Lissabonissakin. Ieva itse on lavalla harvinaisen sympaattinen ja aito ilmestys, ja hän vaikuttaa varmalta live-esiintyjältä.

Niin, ja itse kappale. Monet ovat kommentoineet sen olevan liian tylsä, mutta etenkin useammat kuuntelut paljastavat mielenkiintoisia yksityiskohtia kappaleen mittaan. Sovitus on pidetty yksinkertaisen ilmavana, jotta Ievan tulkinnalle jää tilaa. Sanoituksellisestikaan kappale ei ole mikään kaikkein ilmeisin rakkausluritus. Kappale on niin ajaton, että Ieva ja hänen miehensä voivat hyvillä mielin kuunnella tätä, kun ovat vanhoja. Ja voi kuinka toivonkin, että heidän rakkautensa kestää aina vanhuuteen asti.

Lue kaikki aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Espanja lähettää Euroviisuihin tosi-tv-ohjelmassa rakastuneen parin - kuhertelua ja suutelua lavalla

Lähteet: Eurovision World, ESC Today, Eurovision.tv, ESC Today

Kilpailut

Uusimmat