Kuva: AOP

Koko viihdemaailma kohisee juuri nyt Taylor Swiftin musiikkivideosta - ymmärrätkö syyn?

18.06.2019 10:15 - Iiro Myllymäki

Tuore musiikkivideo on täynnä julkkiksia, mutta sillä on myös syvempiä merkityksiä.

Taylor Swift, 29, on ponkaissut country-tähteydestä yhdeksi aikamme suurimmista poptähdistä, ja hänen jokainen uusi julkaisunsa saa viihdemaailman kuhisemaan. Nainen on tehnyt onnistuneita tyylinvaihdoksia, joista viimeisin on johdattanut naisen pois edellisen Reputation-albumin synkistelystä ja saanut naisen omaksumaan suloisen ja pastellinsävyisen tyylin. Tästä ensimmäinen esimerkki oli tulevan albumin ensimmäinen sinkkulohkaisu ME! ja sen musiikkivideo, mutta vielä suuremmaksi tapaukseksi on nousemassa uusi You Need To Calm Down -julkaisu.

Kappale on toinen single Swiftin tulevalta Lover-albumilta, joka julkaistaan elokuussa. Kappale ottaa sanoituksillaan kantaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta, ja maanantaina julkaistu video jatkaa vahvasti samalla linjalla. Värikäs musiikkivideo on noussut tämän hetken kuumimmaksi puheenaiheeksi viihdemaailmassa. YouTubessa sitä on katsottu ensimmäisen 17 tunnin aikana 16,3 miljoonaa kertaa.

Julkkisvierailut ihastuttavat

Kenties suurin syy videon saamalle huomiolle on sen sisältämissä julkkis-cameoissa. Lukuisat tv:stä, musiikkimaailmasta ja sosiaalisesta mediasta tutut tähdet vierailevat musiikkivideolla, joka sijoittuu eräänlaiselle HLBTQ-fantasiamaailmassa sijaitsevalle leirintäalueelle. Lähes kaikki videon julkkikset edustavat jollain tavalla queer-identiteettiä, eli normista poikkeavaa seksuaalisuuden ja sukupuolen ilmentämistä. Videolla nähdään esimerkiksi, miten laulaja Adam Lambert tekee tatuoinnin talk show -juontaja Ellen DeGeneresille. Molemmat tähdet ovat olleet avoimia homoseksuaalisuudestaan. Suomessa erityisesti muistetaan, että Lambert seurusteli Big Brotherista julkisuuteen nousseen Sauli Koskisen kanssa.

Videolla nähdään myös muun muassa taitoluistelija ja olympiamitalisti Adam Rippon, jolla on myös seurustelunsa puolesta kytkös Suomeen. Mies on yhdessä kiinteistönvälittäjä Jussi-Pekka Kajaalan kanssa.

Tv-tähdistä videolla nähdään Netflixin suositun Queer Eye -sarjan viisikko. Suomessa formaatti tunnetaan nimellä Sillä silmällä. Tuttu tv-kasvo videolla on myös näyttelijä Jesse Tyler Ferguson, joka tunnetaan Moderni perhe -sarjan Mitchell-roolihahmona. Musiikkivideo ottaa huomioon myös vallallaan olevan drag queen -hurmoksen. RuPaul’s Drag Race -ohjelma on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi ilmiöksi, ja RuPaulin lisäksi Swiftin videolla nähdään useita ohjelmaan osaa ottaneita kuningattaria.

You Need To Calm Down -videolla vilahtaa myös suuri elokuvatähti Ryan Reynolds. Mies ei varsinaisesti edusta HLBTQ-ihmisiä, mutta hän on esittänyt panseksuaalia Deadpool-hahmoa valkokankaalla ja näin saanut tunnustusta queer-ihmisiltä.

Koko videon merkittävin julkkis-cameo nähdään aivan videon lopussa. Kyseessä on toinen aikamme suurimmista poptähdistä Katy Perry. Video päättyy siihen, että ranskanperuna-asuun pukeutunut Swift syleilee hampurilaisasuun sonnustautunutta Perryä. Ele on merkittävä, koska kaksikon välillä on ollut vuosien mittaan hyvinkin julkista kiistelyä, ja Swift on esimerkiksi suunnannut pisteliään Bad Blood -kappaleensa Perrylle. Enemmän kaksikon välisestä riidasta ja sen liennytyksestä voit lukea tästä jutusta.

Katy Perryn ja Taylor Swiftin vihanpito on ohi. (kuva: AOP)

Homojen kustannuksella rahastamista?

Vaikka Katy Perry ja Taylor Swift tunnetaan ihailtuina homoikoneina, kumpikaan naisista ei ole kertonut itse omaavansa queer-identiteettiä. Tästä syystä Taylor Swiftistäkin puhutaan ”liittolaisena”, joka puolustaa marginalisoituja ryhmiä omasta etuoikeutetusta enemmistöasemastaan käsin. Uuden musiikkivideonsa lopussa Taylor Swift ohjastaa ihmiset allekirjoittamaan tekemänsä aloitteen, jossa vaaditaan lakimuutoksia suojelemaan HLBTQ-ihmisiä kaikenlaiselta syrjinnältä Yhdysvalloissa. Swiftin fanit ovat tehneet työtä käskettyä, sillä tämän jutun kirjoitushetkellä allekirjoituksia on tullut yli 277 000 tavoitellusta 300 000:sta.

You Need To Calm Down on merkittävä video queer-julkkisten esiinmarssin lisäksi Swiftin henkilökohtaisen imagon kannalta. Taylor Swiftiä on viime vuosina enenevissä määrin kritisoitu siitä, miten vähän hän ottaa kantaa poliittisiin asioihin. Naisen hiljaisuus johti jopa siihen, että uusnatsi- ja äärioikeistopiireissä naista alettiin ihannoida valkoisten ylivallan edustajana ja edistäjänä. Swift on kääntänyt kurssiaan asiassa, ja viime syksynä hän julisti sosiaalisessa mediassa kannattavansa kongressivaaleissa demokraatteja ja kehotti ihmisiä äänestämään.

Tuore musiikkivideo voidaan nähdä tämän politisoitumisen jatkumona. Swiftistä on tullut artisti, joka oman henkilökohtaisen rakkauselämänsä lisäksi kirjoittaa nyt myös yhteiskunnallisista aiheista. Tuoreen musiikkivideon myötä keskustelua on herännyt siitä, mitkä ovat Swiftin tarkoitusperät vähemmistöjen lähestymisen takana. Kappaleen ja videon julkistaminen osui - varmasti suunnitellusti - kansainvälisen Pride-kuukauden kohdalle. Kriittiset äänet kirjoittavat, että video on esimerkki Pride-liikkeen kaupallistumisesta ja heterojen halusta näyttäytyä HLBTQ-asioiden aktivisteina – ja hyötyä siitä. Esimerkiksi Vox-julkaisu vertaa Swiftin kappaletta ja videota feministiseen t-paitaan: sillä on hyvät tarkoitusperät, mutta sen yhteiskunnallista aspektia varjostaa se, että kyse on lopulta voittoa tavoittelevasta kulutustuotteesta.

Monelle Taylor Swift -fanille naisen HLBTQ-liittolaisuus ei näyttäydy ongelmallisena, päinvastoin. Twitter on täyttynyt viesteistä ja meemeistä, joissa kappaleen ja videon teemoja ylistetään, ja Pride-ajankohtaisuus on vain plussaa.

Lue myös: Taylor Swift tyrmistyi haastattelijan kysymyksestä - "En usko, että mieheltä kysyttäisiin tuota"

Lue myös: Lesbonaisten tapa ottaa "vaillinaiset" rakennekynnet hämmentää monia - härski syy käy järkeen

Lähteet: Vox, Vox

Kilpailut

Uusimmat