Kuva: Hanna-Maria Grönlund

Aki Tykin perhe koki surullisen menetyksen - "Ihmiset elävät niin kauan, kun heitä muistellaan"

20.03.2020 15:00 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Happoradio julkaisi surusta kertovan Silta-kappaleen.

Vuosituhannen alusta suomenkielisen musiikin ilosanomaa jakanut Happoradio julkaisi tänään perjantaina kauniin Silta-nimisen kappaleen. Kyseisessä biisissä käsitellään äärimmäistä surua ja lohtua.

Yhtyeen keulakuva Aki Tykki kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että biisin taustalla on hyvin traaginen tarina.

- Alkuvuodesta 2019 appiukkoni menehtyi yllättäen ja siitä tuli aikamoinen shokki, varsinkin vaimolleni. Olin perheeni tukipilarina ja samalla tuli paljon pohdittua surua ja sitä, miten synkkiin vesiin se voi viedä. Samalla myös mietti lohduttamista, kuinka rajallista sekin on, sillä suru täytyy käsitellä ajan kanssa. Vaikka ympärillä olevat ihmiset tekisivät mitä, niin sitä on pakko itse kävellä sen synkän veden yli siltaa pitkin, ja tuosta se ajatus tuli kappaleellekin.

Tykki myös sanoo kauniisti, että ihmiset elävät niin kauan, kun heidät muistetaan.

- Suruhan ei poistu koskaan, se vain kevenee tai laimenee. Eikä siitä tarvitsekaan päästä eroon. Minulla on kohta neljä vuotta vanha poika, jolle näytämme paljon videoita ja kuvia papasta ja kerromme, kuinka tärkeä poikani oli hänelle. Ihmiset elävät mielestäni niin kauan, kun heitä muistellaan.

(kuva: Hanna-Maria Grönlund)

Kappaleen aiheen tiimoilta Tykki myös pohti, millainen tukipilari hän on itse.

- Koen, että olen itse läheiselleni hyvin tukeva silta. Olen tässä koronaviruksenkin aikana miettinyt, että ihmiskunta on parhaimmillaan silloin, kun on yhteinen vihollinen. Sitä huomaa, että itsetäkin nousevat hyvät puolet esille, kun ihmiset tarvitsevat apua ja tukea.

Suuren surun ja surullisten tilanteiden keskellä positiivisuutta Tykin elämään tuovat tietenkin oma perhe ja kaverit.

- Tietenkin oma perhe, ja varsinkin tuo lapsi, on loputon ilon lähde. Myös musiikki ja ystävät tuovat suuresti iloa. Sitä huomaa, että mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä enemmän nauttii ihan perusasioista. Esimerkiksi nyt karanteenissa joutuu jatkuvasti keksimään kaikenlaista tohinaa pienelle pojalle ja se on parasta ajanvietettä.

Tykki sanoo, että poika on hieman hämillään erikoisesta tilanteesta.

- Sitä huomaa, että hän kaipaa kavereitaan. Ei lapsi oikein ymmärrä sitä, että nyt on vaarallinen pandemia liikenteessä. Sitä täytyy kuitenkin yrittää kertoa, missä nyt mennään ja miksi täytyy pysyä kotona.

Suuret tunteet musiikin takana

Happoradio tunnetaan hyvin koskettavasta musiikistaan ja laulaja kertookin, että ei osaisi tehdä minkäänlaista ”bileräppiä”.

- Meidän musiikkimme on kaunista ja tunteisiin vetoavaa ja sellainen musiikki vaatii haavan, josta inspiraatio kumpuaa. Esimerkiksi minkäänlainen bileräppi ei ole meidän hommaa eikä se tunnu omalta.

Happoradio joutui monen muun artistin tavoin perumaan kevään keikkojaan. Tykki sanoo, että haluaa käyttää ”luppoajan” uuden musiikin tekemiseen.

- Tästä ajasta täytyy ottaa hyöty irti ja käyttää vapaa-aika uuden musiikin tekemiseen. Ensi vuonna pitäisi julkaista levy, joten siinä riittää vielä touhuttavaa. Ei voi oikein ajatella, että nyt ollaan lomalla ja köllötellään, vaan täytyy tehdä niitä asioita, mitä voi, jotta hommat jatkuvat tulevaisuudessakin.

Tykki on mukana myös Lauri Tähkän tulevalla projektilla, mutta ei osaa vielä sanoa, mitä on luvassa.

- Latelta tuli viesti, että Jukka Immonen tuottaa ja on yhteyksissä lähipäivinä. En ole vielä biisiä kuullut enkä tiedä, kuinka olen siinä mukana. Minulla on kuitenkin kotona äänitysmahdollisuudet, joten voin toteuttaa sen nopeallakin aikataululla. Uskon, että lopputulos tulee olemaan kova, sillä takana on niin kova tiimi.

Voit kuunnella uuden Silta-kappaleen alta tai suoraan Spotify-palvelusta.

Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: "Teknikot ovat suoraan sanottuna kusessa" - Happoradio joutui lomauttamaan työntekijänsä

Lue myös: Happoradion Aki Tykki kokee kateuden turhana: "Meidän kulttuurisamme sillä yritetään alentaa muita"

Kilpailut

Uusimmat