Kuva: Dilemma / YouTube

Dilemma lupaa tulevan albumin olevan Suomen kovin levy koskaan - "Antaa minulle paljon virtaa"

16.02.2022 12:00 - Riia Frost

Dilemma tunnetaan muun muassa biiseistä Siunauksii, Kylmää ja Kuumaa sekä Kuuletko.

Tähän mennessä noin viisi vuotta räp-uraa luonut Dilemma eli Joonas Linnamaa, 30, julkaisi uuden sinkkunsa Sytyttäkää perjantaina 11. helmikuuta. Kyseinen biisi on vasta alku tulevalle albumille, jonka Linnamaa lupaakin olevan "Suomen kovin albumi ikinä".

Voit myös kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

- Muistutan itseäni joka ikinen päivä, että tämä on lupaukseni ja sanon sen tässäkin, Linnamaa kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

- Ja se antaakin mulle paljon virtaa, Linnamaa lisää.

Sen lisäksi, että koronapandemian aikana Linnamaa on luonut lisää riimejä ja biisejä, niin räppäri opetteli myös laulamaan ja kävi laulutunneilla. Linnamaa kertookin ajatuksen juolahtaneen mieleen sen jälkeen, kun hänen biiseissään kävivät vierailemassa Antti Railio, Joel Hokka Blind Channel -yhtyeestä sekä Toni Wirtanen, joiden ”raspia soundia” räppäri ihannoi.

- Totesin, että joko rupean kierrättämään näitä samoja tyyppejä biiseissäni tai sitten vain opettelen itse laulamaan. Ja päätin opetella itse sen soundin, minkä haluan kuulla ja mistä tykkään, Linnamaa muistelee.

- Eihän mulla ole mitään sävelkorvaa tai minkäänlaista musiikkitaustaa. Kun lauloin koulun musiikkitunneilla, niin opettaja tunsi vain myötähäpeää, Linnamaa naurahtaa.

Dilemman "raspia laulusoundia" kuullaan myös uuden sinkun Sytyttäkää-biisin aikana. (kuva: Dilemma / YouTube)

Sarjakuvia piirtävästä yksinhuoltajan pojasta räppäriksi

Linnamaa kuvailee olleensa nuorena Espoon Haukilahden herkkä ja yksinäinen tanssija sekä sarjakuvia piirtävä yksinhuoltajaäidin poika. Hän on kokenut muun muassa perheväkivaltaa ja koulukiusaamista ja haluaakin kertoa samankaltaisista asioista kärsineille, että kaikki on mahdollista mukaan lukien menneisyytensä voittaminen.

- Mulla on ollut niin herkkä itsetunto kuin voi olla ja olen silti allekirjoittanut levytyssopimuksen ilman, että tunsin ketään musiikkipiireistä ja ilman minkäännäköistä musiikkitaustaa. Ja silti olen varmasti Suomen ensimmäinen kultaa striimannut ässävikainen hip hop -artisti, Linnamaa rohkaisee.

Linnamaa tunnetaankin räppärinä, joka uskaltaa puhua vaikeista aiheista, kuten kokemastaan perheväkivallasta. Linnamaa toteaakin, ettei rohkeus puhumiseen tule pelkäämällä.

- Ei sitä rohkeutta ole valmiina, vaan täytyy vain uskaltaa mennä ja sanoa asiat ääneen. Ja hyväksyä se, että mitä ikinä tuleekaan, niin se täytyy ottaa vastaan, koska se kehittää ja kasvattaa sinua eteenpäin sekä samalla opettaa käymään keskustelua eri tavalla, Linnamaa kertoo.

- Koenkin, että minun täytyy mennä niitä asioita kohti, mitkä tuntuvat jännittäviltä, Linnamaa lisää.

Dilemma kävi Bauer Median studiossa keskustelemassa muun muassa uudesta sinkustaan. (kuva: Anna Julia)

Räppäävä rokkistara

Break dancea ja street dancea harrastanut Linnamaa aloitti räp-uransa omasta mielestään suhteellisen iäkkäänä ottaen huomioon, että yleensä musiikkiura aloitetaan jo 18-vuotiaana. Linnamaan ensimmäinen sinkku Kylmää ja Kuumaa nousi silti samantien Spotifyn listan kärkeen vuonna 2016 Linnamaan ollessa vasta noin 24-vuotias.

Hip hop on siis aina ollut räppärin sydämessä, mutta hetki sitten Linnamaa vaihtoi musiikkityylinsä kuitenkin hieman rockimpaan suuntaan. Tämä muun muassa siksi, että hän haluaa haastaa Suomen hip hop -genreä viemällä sitä eteenpäin asioilla, mitkä saattavat tuntua monesta epämiellyttävältä tai kyseenalaiselta.

- Ja oikeastaan tässä iässä haluan haastaa hip hopin perinteistä narratiivia ja tuoda siihen uusia elementtejä, Linnamaa toteaa.

Linnamaa painottaa, että omaa artistiutta on vaikea identifioida eikä hän oikeastaan koe tarvetta sen määrittelemiseen. Räppäri kuitenkin kokee olevansa edelleen sata prosenttisesti hip hoppari.

- Koska hip hop -genre on se, mistä olen lähtenyt ja mistä alun perin innostuin.

Sytyttäkää-singlen musiikkivideolla Dilemma on kahlittuna tuoliin liekkien ympäröimänä. (kuva: Dilemma / YouTube)

Tilaa naisräppäreille

Linnamaa on kuitenkin identifioinut itsensä avoimesti feministiksi. Linnanmaan eli Dilemman Instagram-biossa lukeekin lyhyesti ja ytimekkäästi ”feministi, räppäri ja rocktähti”. Siksi olikin pakko kysyä Linnanmaan mielipidettä nykynaisten asemasta esimerkiksi nykyajan räppimaailmassa. Linnamaa toteaa, että tietenkin olisi hyvä saada nainen kertomaan asiasta paremmin, mutta paljastaa kuitenkin oman kantansa. 

- Yksi ongelma on se, että puhumme koko ajan nais- tai miesräppäreistä, kun pitäisi puhua vain räppäreistä. Meidän pitäisi olla yhtä ja samaa eikä erotella toisiamme.

- Silloin kun aloitin räppäämisen, niin ei ollut edes naisräppäreitä. Hip hop oli niin nuori genre siihen aikaan ja luulen, että miehet omaksuivat sen ensin ainakin Suomessa. Ja musta tuntuu, että ehkä silloinkaan ei osattu antaa tilaa naisräppäreille.

- Uskon kuitenkin, että 20 vuoden päästä tulee olemaan tasavertaisesti sekä nais- että miesräppäreitä, Linnamaa toteaa lopuksi.

Linnamaa nostaa myös nopeasti yhden esimerkkitapauksen, joka herätti hänessä kummastusta.

- Kerran yksi nimeltä mainitsematon levy-yhtiön edustaja kysyi minulta, että miksi Suomessa naiset eivät räppää yhtä hyvin kuin miehet. Totesin vain, että wou, mikä kysymys.

Dilemmalla on jo noin viisi vuotta uraa takana. (kuva: Henri Juvonen)

Uudessa sinkussa noustaan kokemien asioiden yläpuolelle

Sytyttäkää-biisin musiikkivideo on tähän mennessä kerännyt YouTubessa jo yli tuhat katselukertaa sekä Spotifyssa yli yhdeksän tuhatta kuuntelukertaa ja luvut kasvavat koko ajan. Linnamaa haluaakin kiittää fanejaan mahtavista kommenteista biisiä kohtaan

- Kun tekee täysillä omaa juttuaan, mitä kukaan muu ei tee, ja ihmiset lähtevät siihen mukaan, niin se on ihan hurja kunnioitus niille kaikille, ketkä ovat kuunnelleet biisiä. Koska se kertoo siitä, että ne ihmiset pystyvät ottamaan jotain uutta vastaan ja se on todella iso rohkeus heiltä.

Räppäri kertoi Instagram-tilillään nousevansa biisissä kaiken kokemansa yläpuolelle ja sanoo kyseisen biisin kirjoittamisen olleen hurja ja voimaannuttava prosessi.

- Tämä biisi on sanoma itselleni ja meille kaikille, että kaiken kivun ja kokeman yläpuolelle voi oikeasti nousta ja olen elävä todiste siitä, Linnamaa rohkaisee.

Syttyttäkää-biisin kertosäkeessä Linnamaa laulaa "sytyttäkää kynttilät", ja hän paljastaa kynttilöiden kuvastavan toivoa.

- Kyllä näen, että kynttilä symboloi toivoa ja että sytytämme valon palamaan ja luomme toivoa kaikille, Linnamaa avaa.

Dilemman uuden Sytyttäkää-singlen musiikkivideon voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: Slash on jo vuosia ollut polttamatta tupakkaa - "Kaikista vaikein asia lopettaa"

Lue myös: Blind Channel esiintyy UMK-finaalissa - "Tulette näkemään, millaisia me ollaan sängyssä"

Kilpailut

Uusimmat