Kuva: Marko Rantanen

Karri Koira kertoo nyt, miksi hänen toista albumiaan saatiin odottaa 12 vuotta

25.05.2024 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

"Suomiräp-kategoria tuntuu ehkä vähän ahtaalta mun näkökulmasta, vaikka mun pohja on aika vahvasti räpin maailmassa", artisti kertoo haastattelussa.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

On kulunut lähes 12 vuotta siitä, kun Karri Koira, eli Karri Sirén julkaisi debyyttialbuminsa K.O.I.R.A. Hän on kiertänyt keikkalavoja kaikki nämä vuodet vain yhden albumin ja muutamien singlejulkaisujen varassa, mikä on suhteellisen harvinaista. Nyt yli vuosikymmenen kestänyt tauko tuli kuitenkin vihdoin päätökseensä, kun Sirén julkaisi 24. toukokuuta toisen albuminsa Aina ja Aina. Levy on tuttua "Koiraa", eli nostattavaa hyvän mielen musiikkia, josta huokuu ystävyys ja romantiikkakin.

Sirén osoittautuu haastattelussa artistiksi, joka ei liikaa halua ohjailla omilla mielipiteillään muiden ajatuksia esimerkiksi musiikistaan. Hänestä välittyy myös melko leppoisa kuva: hän ei tunnu hirveästi jännittävän tulevan albumin julkaisua ja yleisön vastaanottoa. Mutta miksi ihmeessä albumi ilmestyy vasta nyt?  

- Olen ehkä sellainen, että tykkään tehdä asioita enemmän fiilismielessä. Varmaan kaikki olisivat aikoinaan sanoneet, että "hei, kannattaa takoa nyt kun rauta on kuumaa", ja varmaan yritinkin sitä silloin. Mutta sitten jos se homma ei vain tunnu oikealta, niin väkisin on vaikea saada tehtyä asioita. Sitten siinä oli toki tosi paljon hommaa, kuormaa ja kaikkea. En mä tiedä, kai tykkään ottaa aikani, Sirén pohtii.

Sirén uskoo poteneensa aikoinaan klassista toisen albumin painetta, ja myös jatkuva keikkailu hankaloitti uuden albumin äärelle paneutumista. Kun vuosia ilman toista albumia kului, helpotti tarve puristaa mailaa kuitenkin itsestään. Kun Sirén jäi vuonna 2019 keikkatauolle, iski samaan syssyyn myös koronapandemia. Syntyi vihdoin väli keskittyä uuden musiikin tekemiseen. 

- Tavallaan täytyy kiittääkin pandemia-aikaa siitä, että nyt ollaan tässä pisteessä, hän sanoo.

Artistin uudelta levyltä löytyvät muun muassa kappaleet Suoraan sydämeen, Istun sun kyytiin ja Et voi ostaa rakkautta. (kuva: Marko Rantanen)

Joku saattaisi huolestua, että näin harvalla julkaisutahdilla oma asema musiikkikentällä rappeutuu, ja etteivät ihmiset enää löytäisi uuden musiikin pariin. Sirén ei kuitenkaan tunnu olevan tästä huolissaan.

- En osaa kontrolloida sitä. Varmaan jotkut löytävät, jotkut eivät. Ja sitten tulee uusia tyyppejä, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan sellaisesta artistista kuin Karri Koira, hän toteaa leppoisasti.

Jatkuva keikkailu on omalta osaltaan myös varmistanut sen, ettei oma jalansija Suomen musiikkikentällä ole horjunut.

- Minun näkökulmastani artistin, joka vasta alkaa rakentamaan itselleen uraa, kannattaa panostaa siihen liveen. Kannattaa hoitaa se mahdollisimman hyvin. Välillä huomaa, että jotkut ihmiset ovat vähän silleen hällä väliä, mutta olemme erilaisia. 

Karri Koira on keikkaillut ympäri Suomea jo vuosia. (kuva: AOP/Pasi Murto)

Sirén aloitti musiikkiuransa aikoinaan rapin parissa. Hän kuului 90-luvulla Vähäiset Äänet -rap-yhtyeeseen Ruudolfin ja Tono Slonon kanssa, ja debyyttilevykin piti sisällään selkeitä rapin elementtejä. Silti jostain syystä ei tunnu luontevalta tituleerata Siréniä varsinaisesti suomiräppäriksi. Artisti itsekin kuvailee itseään mieluummin muusikoksi.  

- Kyllä se suomiräp-kategoria tuntuu ehkä vähän ahtaalta mun näkökulmasta, vaikka mun pohja on aika vahvasti räpin maailmassa.  

Sirénin musiikkiin ei kuulu räpille tyypillinen uho tai flexaus. Se ei tunnu hänestä luontevalta.

- Noin myös sanotaan aika helposti, että "no, se kuuluu tähän räppiin" – en tiedä kuuluuko se oikeasti siihen? Tarvitseeko siinä olla sellaista ankeaakin meininkiä monesti? Sirén kyseenalaistaa.

- Musta tuntuu, että silloin aluksi, kun tuota musaa alettiin tekemään, niin se oli aika sellaista positiivista bilemusaa, että pidetään hauskaa ja näin. Kyllä se on mun mielestä ankeaa, kun nyt se on tavallaan sellaista uhkailua. On aina ollut se kevyt räppi, hauska räppi, uhoamismeininki ja näin edespäin, mutta kyllä se osa-alue jotenkin ankealta tuntuu tällä hetkellä itselle. Mutta kaikki saavat tehdä mitä haluavat, kunhan eivät vahingoita toisia ihmisiä. 

Sirén keikkaili aikoinaan paljon Ruudolfin eli Rudy Kulmalan kanssa. (kuva: AOP/Pasi Murto)

"Se on tavallaan välillä ihan virkistävää, kun joku on välillä silleen, tyyppi sä haiset"

Kuten sanottu, Sirén ei turhaan hötkyile julkaisutahtinsa kanssa. Hän julkaisi viime vuoden toukokuussa kesäisen hittibiisinsä Suoraan sydämeen, kun viimeisimmistä singlelohkaisuista oli kulunut jo huimat kuusi vuotta aikaa. Singlen julkaisu tuntui faneista varmasti merkittävältä comebackilta, mutta Sirén ei itse kokenut asiaa niin. 

- Porukka oli varmaan tosi iloisia siitä, että multa tulee musaa ja tavallaan "tulen takaisin", vaikka musta itsestä se ei tuntunut miltään comebackilta. Olin kokoajan ollut aktiivinen ja tehnyt keikkaa, artisti sanoo.

Niin tai näin, sai Suoraan sydämeen lämpimän vastaanoton yleisöltä. Uutta Karri Koiraa oli selkeästi odotettu. 

- Kyllä siitä tuli hittibiisi. Kun sen vetää keikalla, niin ihmiset ovat aika irti, Sirén iloitsee.

Artisti kertoo, ettei hän liiemmin saa kritiikkiä itsestään tai musiikistaan. Hän pysyttelee myös tietoisesti pois keskustelupalstoilta. Yhden ikävän palautteen hän kuitenkin muistaa kuin apteekinhyllyltä. 

- Muistan, kun joku sanoi, että miksi pitää aina laulaa näin kirkkaalla äänellä. Olin vaan, että alright.. Vai sanoiko se vielä, että naisen äänellä? Jotain tällaista. Sitten olin, että älä kuuntele jos et tykkää, hän nauraa. 

- Seuraava levy tulee sitten bassoäänellä, miellytetään sitä yhtä kriitikkoa, artisti vitsailee. 

Sirén epäilee, että hän on tehnyt jo niin pitkään musiikkia, ettei kukaan enää uskalla sanoa hänestä mitään pahaa. Tai sitten hänestä kiinnostuneet ihmiset ovat vain kilttejä. 

- Se on tavallaan välillä ihan virkistävää, kun joku on välillä silleen, että tyyppi sä haiset, artisti naurahtaa. 

- Toivottavasti kukaan ei nyt soita mulle ja sano, että hei olet ihan huono, eihän se kivaa ole, hän kuitenkin lisää. 

(kuva: ALL DAY)

Karri Koira, mikä on ajattoman musiikin salaisuus? 

Tänä päivänä biisejä tulee ja menee. Jatkuvasti vaihtuvien sometrendien vuoksi biisien elinkaari tuntuu jäävän lyhyeksi, ja äkillinen suosio romahtaa usein yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Sirénin debyyttialbumi K.O.I.R.A kuitenkin jaksaa tanssittaa suomalaisia edelleen, ja hän on kiertänyt yhden levyn varassa lukuisia keikkoja. Mikä siis on ajattoman musiikin salaisuus? 

- Kun tulee joku uusi aalto jotain soundia tai uusi trendi, on aina mahdollisuus hypätä siihen mukaan, ja sitten se aalto menee pois. Sitten hypätään seuraavaan aaltoon ja näin. Itsellä on aina ollut se, että koittaa mennä siihen mikä itseä kiinnostaa ja mikä tuntuu hyvältä ja hakee niitä fiiliksiä sekä vaikutteita monesta paikasta. Ei pelkästään siitä, mikä juuri nyt tietyllä hetkellä on joku juttu. Voi olla, että se pohjautuu jotenkin tuohon, hän miettii.

Biisit käyvät läpi myös pitkän happotestin levyä työstäessä. Ne biisit, jotka levylle jäävät, ovat kestäneet pitkän prosessin ja lukuisat kuuntelut.

- En tiedä, onko se mikään metodi tehdä, mutta noin haluan ajatella sen. Tämänkin levyn tekeminen kesti vuosia. Silloin tuntuu, että ehkä tässä voi olla kestävyyttä muillekin ihmisille, jos joku biisi mitä olemme vaikka ihan alussa tehneet kuulostaa edelleen hyvältä.

(kuva: Marko Rantanen)

K.O.I.R.A -levylle hänellä ei aikoinaan ollut edes mitään tiettyjä odotuksia. Silloinkin mietittiin vain sitä, mikä itsestä tuntuu oikealta. 

- Totta kai tiesimme, että ne ovat hyviä biisejä, mutta ehkä näin pitkää ikää voi olla vaikea ennustaa. Ja jos multa olisi tullut vaikka joka toinen vuosi albumi, eli multa olisi tullut nyt kolme albumia, niin mitä sitten olisi tapahtunut? Artisti filosofoi.

Artisti lähtee tänä kesänä kiertämään jälleen ympäri Suomea, nyt ensimmäistä kertaa kahden levyn katalogilla. Mutta joudutaanko seuraavaa levyä odottamaan seuraavat 12 vuotta, vai onko Sirén laittanut jo uutta musiikkia tulille? 

- Keskitytään tähän levyyn nyt. Laitetaan tämä pihalle ja nautitaan näistä biiseistä, hän summaa hymyssä suin.

Lue myös: Sexmane on saavuttanut jo poikkeuksellisen paljon - hänellä on kuitenkin yksi yllättävä urahaave

Lue myös: Ibe perui yllättäen kesän keikkakiertueensa: "Olen hakenut ammattiapua"

Lue myös: Yksi tyyliaarre on kulkenut Sini Yaseminin mukana jo 13 vuotta: "Siinä on tosi paljon tunnearvoa"

Kilpailut

Uusimmat