Tästä syystä X Factoria ei kannata voittaa

18.01.2010 16:35 -

24. tammikuuta alkavaa X Factoria ei kannata voittaa, mikäli voittajalle käy Suomessa samoin kuin Idols-kilpailussa. Idolsissa ovat myyntilukujen valossa pärjänneet paremmin toiseksi ja kolmanneksi tulleet.

Idolsin voittajia ovat Hanna Pakarinen, Ilkka Jääskeläinen, Ari Koivunen ja Koop Arponen. Koop Arposen debyyttilevy myi hienot 20 767 vuonna 2009, kun taas Idolsisa toiseksi tulleen Anna Abreun viimevuotinen kolmosalbumi Just a Pretty Face? myi 31 542 kappaletta. Anna Abreun debyyttilevyä on myyty yli 85 000 ja toista albumia Now päälle 50 000. Anna Abreun levyjä on siis myyty yli 10 kertaa enemmän kun Idolsin voittaneen Ilkka Jääskeläisen levyä, jota on myyty Ilkan kotisivujen mukaan 14 000 kappaletta. Jääskeläinen on voittajista ainut, joka on flopannut heti ensilevyllään.

Hanna Pakarisen debyyttilevy When I Become Me myi yli 50 000, mutta sen jälkeiset levyt ovat jääneet kolmasosaan tästä. Ari Koivuselle kävi samoin, kun hänen debyyttialbuminsa Fuel for the Fire myi yli 80 000 kappaletta, mutta seuraaja Becoming jäi alle 20 000 myydyn levyn.

Idolsissa toiseksi tulleen Anna Puun levyä myytiin 56 282 kappaletta vuonna 2009 ja Idolsissa 2004 kolmanneksi tulleen Antti Tuiskun levyä Ensimmäinen myytiin 71 163 kappaletta. Myyntilukujen valossa suurimmat Idols-tähdet ovat siis Abreu ja Tuisku, jotka ovat myyneet reilusti enemmän kuin menestynein voittaja Hanna Pakarinen, joka sai sentään vetoapua myös Euroviisuedustuksesta.

Idolsissa toiseksi ja kolmanneksi ovat siis sijoittuneet Antti Tuisku, Katri Ylander, Anna Abreu, Anna Puustjärvi sekä Pete Parkkonen, joiden kaikkien urat ovat mallikkaassa kunnossa. Idols-voittajien debyyttialbumit myyvät yleensä hyvin tai kohtalaisesti, kuten Ari Koivusen, Koop Arposen tai Hanna Pakarisen tapauksessa, mutta tämän jälkeen on hiljaisempaa.

On myös muistettava korrelaation ja kausaation teoria. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneiden artistien parempi menestys ei välttämättä johdu sijoituksesta. Kenties Idols-voittajan ratkaiseva puhelin- ja tekstiviestiäänestys houkuttelee ääniä ihmisiltä, jotka eivät sitten olekaan valmiita satsaamaan suosikkiinsa levyn ostamisen muodossa. Tai ehkä voittajaksi äänestetään kilpailutilanteessa viihdyttävin artisti, jolla ei olekaan musiikillisesti niin paljon annettavaa kuin perintöprinseillä ja -prinsessoilla.

X Factorin kohdalla jää siis nähtäväksi, nouseeko kisan todelliseksi menestyjäksi kolmanneksi tai toiseksi sijoittunut artisti. Varmaa on ainakin se, että pelkkä kisan voitto ei vielä takaa ennätyksellisiä levymyyntilukuja.

Kilpailut

Uusimmat