Miksi oma ääni kuulostaa nauhoitettuna niin omituiselta?

17.05.2010 12:49 -

Moni kauhistuu, kun kuulee omaa ääntään nauhoitettuna. "Tältäkö minä kuulostan?", kysytään. Päätimme kysyä muusikko Arto Tuunelalta (Pariisin Kevät, Major Label), kuulostaako oma ääni oudolta myös muusikon korvaan.

Viime viikolla Pariisin kevään uuden Astronautti-albumin julkaissut Tuunela myöntää ilmiön olemassaolon. Samalla hän kuitenkin toteaa, että oman lauluäänen kuunteleminen ei enää tuota vaikeuksia. Äänitysuran alussa oli kuitenkin toisin.

-Alkuun oma ääni kuulosti ihan kamalalta. Nyt mä olen kuitenkin tottunut siihen. Lauluäänitteen kuuntelemisesta on itse asiassa hyötyä laulutaidolle, kun kuulee miten laulu muodostuu.

Ratkaisu ongelmaan on siis tottuminen. Fyysinen selitys ilmiöön on tietenkin se, että omiin korviin ääni tulee eri reittiä kuin muiden. Vaikka Tuunela onkin tottunut kuuntelemaan laulusuorituksiaan niin metallibändi Major Labelin kuin Pariisin kevään biiseissä, oman puheen kuunteleminen on ammattilaulajallekin vierasta.

-Jos mä esimerkiksi kuulisin pätkän tästä haastattelusta, niin kauhistuisin, että tältäkö mä kuulostan, Tuunela summaa.

Pariisin kevään kakkosalbumi Astronautti ilmestyi viime viikolla. Ensimmäisen keikkansa koskaan bändi soittaa Joensuun Ilosaarirockissa lauantaina 17.7. Myöhemmin bändi on mahdollista nähdä myös klubikeikoilla ympäri Suomen.

Kilpailut

Uusimmat