Onnea Tavastia 40v! Tässä artistien rakkaimmat Tavastia-muistot

02.10.2010 11:01 -

Legendaarinen rock-klubi Tavastia täyttää tänään 40 vuotta. Keräsimme juhlan kunniaksi yhteen muusikoiden (ja yhden elokuvaohjaajan) rakkaimpia Tavastia-muistoja.

Muusikoiden suosikkimuistoissa kaksi on ylitse muiden. Toiset muistavat Tavastialta ensimmäisenä takahuoneen, toisten mieleen nousee se pelätty ensimmäinen keikka Suomen legendaarisimmassa keikkapaikassa.

Jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu esimerkiksi ex-Nylon Beat-blondi Jonna Geagea, joka muisteli Voicelle yhtyeensä ensimmäistä keikkaa Tavastialla. Nylon Beatin suosion huippuaikoina 1990-luvun lopulla ei ollut ollenkaan niin tavallista, että puhdasveristä poppia soittava bändi esiintyy rock-pyhätössä.

- Me ajateltiin Erinin kanssa, että sinne ei varmasti tule yhtään ketään. Yllätyttiin melkoisesti kun paikka olikin ihan täynnä, Geagea kertoo.

Geagealla on muisto myös Nylon Beatia varhaisemmalta ajalta.

- Kyllä mä kerran yritin sinne väärennetyillä papereilla sisään kun olin alaikäinen. En päässyt, Geagea nauraa.

CMX:n A.W. Yrjänälle tulee hänellekin Tavastiasta ensimmäisenä mieleen heidän ensimmäinen keikkansa helmikuussa 1989. Uransa alussa CMX soitti tiukkatahtista hardcore-punkia, jota myös Tavastian-debyytillä kuultiin.

- Meillä oli kahdenkymmenen minuutin mittainen setti. Oltiin silloin trio ja vetreässä kunnossa, eli esiinnyttiin ilman paitaa. Huudettiin meidän setti läpi ja lähdettiin pois lavalta. Yleisön joukossa ollut ystävä kertoi myöhemmin, että vieressä oleva seurue oli todennut ensimmäisen biisin aikana, että keitä helvetissä nämä luulevat olevansa. Ei Torniosta Helsinkiin tuleva bändi oikein sen parempaa palautetta voi saada, Yrjänä kertaa.

Tampereella asustavalle Uniklubin Jussi Selolle Tavastia tuo mieleen takahuoneeseen ilmestyvät "helsinkiläiset pellet".

- Tarkoitan tämän pelle-sanan siis hyvällä, kavereitahan ne on. Bäkkärillä on joka tapauksessa aina ihan hirveä meininki, varsinkin varttia ennen keikkaa ja heti viisi minuuttia keikan jälkeen. Bäkkäri muuttuu sellaiseksi bilehuoneeksi aina meidän keikkojen yhteydessä, Selo muistelee.

Sunrise Avenuen Samu Haber muistelee ensimmäistä Tavastian-keikkaansa, joka oli keikkajärjestäjä Live Nationin showcase-iltamassa. Mies kertoo, että yleisönä oli ollut joukko "pukumiehiä", joiden eteen Haber oli kuvitellut astuvansa muistuttaen Metallican James Hetfieldiä.

- Lopulta me varmaan oltiin enemmänkin säälittävän näköisiä, Haber kertoo.

Tavastialla useita kertoja soittaneelle Michael Monroelle on jäänyt ensimmäisen keikan sijasta mieleen viimeiset keikat Hanoi Rocksin kanssa.

- Kyllä se tuntui hienolta, kun Hanoin jäähyväiskeikoilla vedettiin kahdeksan kertaa kuuden päivän aikana, ja kaikki keikat oli loppuunmyytyjä, Monroe muistelee. Monroe ei ole Hanoin lopettamisen myötä jättänyt paikkaa, vaan hänellä on keikka Tavastialla lokakuussa uuden bändinsä kanssa.

Kysyimme Tavastia-muistoa myös elokuvaohjaaja Dome Karukoskelta, joka ei ole koskaan soittanut keikkaa "Tavalla". Hänelle tuli ensimmäisenä mieleen illanvietto parin kuukauden takaa.

- Olin liikkeellä naispuolisten ystävien kanssa. Oli jotenkin hieno saapua sinne, kun olin ainoa mies porukassa. Muut ihmiset katseli, että tuollaistako se sitten on, Karukoski nauraa.

Tavastia julkisti internetsivuillaan koko 40 vuoden keikkakalenterinsa, johon voit tutustua täällä (tavastia.fi).

Kilpailut

Uusimmat