Viinaa, verkkareita ja takapuolia – katso hupaisimmat kotimaiset levynkannet

28.02.2011 15:05 -

Maailmaan mahtuu lukematon määrä levyjen kansia, joiden toteutus on tahallisesti tai tahattomasti hupaisa, ontuva tai muuten vaan hämmentävä. Keräsimme yhteen aiheeseen liittyviä kotimaisia esimerkkejä.

Usein hersyvimmät hupaisat kannet syntyvät tahattomasti. Joku tänä päivänä hämmentävältä vaikuttava kansitaide on saattanut aikanaan ollut hyvinkin toimiva ja tyylikäs idea. Tosin toisinaan taas alunperinkin tarkoituksena on ollut vain pelleillä ja herättää huomiota. Alla esimerkkejä suomalaisista albumijulkaisuista, joiden kansitaide on syystä tai toisesta mieleen jäävää.

Legendaarisen Sleepy Sleepersin vuonna 1985 julkaistun Born In The S.A.V.O -levy irvailee nimeään ja kanttaan myöten Bruce Springsteenin Born In The U.S.A -albumille.

Sleepy Sleepersin Born In The S.A.V.O -levyn kansi

Kalevankadun laulavana talonmiehenä 1990-luvun alussa markkinoitu Sepi Kumpulainen nautti suosiota parin vuoden ajan kepeillä ja vilpittömillä laulelmillaan. Miestä yritettiin markkinoida vielä 1993 Euro-Sepinä levyllä, jossa Kumpulainen esitti remix-versioita vanhoista biiseistään. Idea ei kuitenkaan uponnut, liekö kansikuvalla jotain tekemistä tämän kanssa?

Sepi Kumpulaisen EuroSepi-levyn kansi

Vesku Loiri julkaisi vuonna 1974 säveltäjä Rag Paanasen kanssa Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus -nimisen levyn. Kannessa miekkoset poseeraavat levyn varsin psykedeelisen teeman mukaisesti merirosvohenkisissä asuissa.

Vesku Loirin & Rag Paanasen levy

Unohduksiin jääneeltä Zeus-yhtyeeltä ilmestyi vuonna 1995 In The Middle of Nowhere -sinkku, jonka kannessa pojat intoutuivat osoittamaan olevansa ajan hermolla esittelemällä omaa nettisivuaan. Ajan hammas on ehtinyt jo tätä ideaa jäytää.

Zeus-yhtyeen sinkku

70-luvun lopussa perustettu Shitter Limited -punkyhtye herätti aikanaan närää hyvinkin provosoivilla kappaleillaan ja levynkansillaan. Bändin viimeiseksi jäänyt studiolevy, vuonna 1994 julkaistu Nyt ammutaan ministeri Pertti Salolainen ei sekään suoranaisesti saanut kaikkia tahoja hihkumaan innosta.

Shitter Limited -yhtyeen levy

Edelleen aktiivisesti musisoiva tanssimuusikko Pekka Masalin julkaisi 80-luvulla Aikaa vielä on -levyn. Masalinin kannessa esittelemä tyyli ei ehkä tänä päivänä uppoaisi yhtä lujaa, kuin muutama vuosikymmen takaperin.

Pekka Masalinin levynkansi

Irwin Goodman -henkistä tuotantoa tarjoileva Jösse Järvenpää on uppoutunut koko uransa ajan syvälle suomalaisuuden ytimeen. Tatuointi ja pullo -sinkun kansi on sekin linjaa noudattalevaa, ehtaa tavaraa.

Jösse Järvenpään sinkun kansi

Tanssiyhtye Nasma Team (myös pelkkänä Nasmana tunnettu) koostuu iloisista veijareista. Pidä ittes miehenä -julkaisu kansi huokuu elämäniloisen henkensä lisäksi myös kieltämättä tahatonta komiikkaa.

Nasma Teamin sinkun kansi

60-ja 70-luvuilla aktiivisesti toiminnassa ollut Pastori Pohjalainen & Defiers -yhtye sai aikaiseksi ainoastaan yhden levyn, vuonna 1974 julkaistun omaa nimeä kantavan pitkäsoiton. Vaikka kyseessä on bändin toistaiseksi ainut tuotos, sen kansi on ainakin ikimuistoinen.

Pastori Pohjalainen ja Defiers -yhtyeen levy

Mikä on sinun mielestäsi hauskoin, hupaisin tai mieleenjäänein levynkansi. Kerro ja kommentoi alle.

Kilpailut

Uusimmat