Nettikeskustelu käy kuumana - Näin Weekend Festival -vieraat raivoavat Facebookissa!

18.08.2012 12:45 - Mikko Räsänen

Espoossa järjestettävän Weekend Festivalin avauspäivästä tuli valtava logistinen fiasko, kun liikennejärjestelyt pettivät katastrofaalisesti. Tänään nettifoorumit alkoivat täyttyä raivostuneista viesteistä.  

Weekend Festivalin avauspäivä ei tule jäämään ihmisten mieliin musiikistaan vaan siitä, että järjestelyissä petti lähes kaikki mahdollinen. Eilisillan ja varsinkin lauantaiaamun aikana alkoi eri nettifoorumeille ilmestyä raivostuneita viestejä pettyneiltä festivaalivierailta.

Suurin raivo kohdistui liikennejärjestelyihin. Festivaalialueelle kulkeva reitti ruuhkaututui niin pahasti, että ihmiset kertovat matkan Helsingistä Espooseen kestäneen jopa yli neljä tuntia. Festivaalijärjestäjät olivat kehottaneet ihmisiä välttämään yksityisautoilua ja tulemaan mielummin festivaalibussilla. Niiden kohdalla matkanteko saattoi kuitenkin kestää vieläkin kauemmin, sillä bussikapasiteettia ei ollut tarpeeksi ja esimerkiksi Helsingin Elielinaukiolla piti pahimmillaan jonottaa jo bussiin pääsyä useita tunteja.

Voice keräsi joitakin raivostuneiden ihmisten kommentteja, jotka kuvaavat tuhansien ihmisten tunteita.

"Kuka tonne olisi tänään menossa? Järjestelyt olivat täysin ala-arvoiset. Vessojen mitoitus puutteellista, järkkäreiden määrä puutteellista samoin kuin heidän ohjeistus (jos ihmisiltä pyydetään rahaa narikasta sen pitää olla valvottu eikä päästää ihmisiä sinne ottamaan "omia kamojaan), vesipisteiden määrä puutteellista samoin kuin niiden merkitseminen, anniskelualueen tuoppipantti-toiminta ja sen merkitseminen puutteellista. Koko liikennejärjestelystä saisi kokonaan oman postauksen mutta riittää, kun sanoo, että on se tragikoomista kun järkkärit vetää tyhjällä bussilla ohitse ja vittuilevat ikunasta että oltais kävellen perilla", Eero kirjoittaa.

"Siis meneeks sinne joku viel eilisen kohtelun jälkeen? Voi hitto mitä aasi jengiä, ihan ku tänää kaikki samat bussit ja samat taxit pääsis sinne tänään jotenkin nopeemin. Nimimerkillä 140€ taxi, 2 tunnin menomatka, 3 tunnin lähtömatka, 10km kävelyä korvessa, VIP lippu 145€. Oltiin itse tapahtumassa 4tuntia eli tunti vähemmän kuin oltiin matkalla. Ihan oikeesti", Toni raivoaa.

"Bussilput hankittu molempiin päiviin etukäteen ja vip-liput a 199e ja ainoa mitä eilen nähtiin oli muutama hassu Gutetan biisi. Tämä on häpeällistä rahastusta ja tulemme todellakin vaatimaan osan lippujen hinnasta takaisin. Järjestäjä saa mennä peilin eteen ja sieltä löytyy syyllinen", Riikka ilmoittaa.

"Narikka oli iha järkyttävässä kunnossa ku mentii David Guettan keikan jälkee hakemaa kamoja! Siellä ei ollu mitää järjestystä ollenkaa monien laukut oli maassa ja jokainen ITSE haki niitä kamojansa sieltä narikasta eli siis iha kenen kamat vaa olis voitu sieltä varastaa!", Petra kertoo.

"Narikasta lähti monen tavarat kävelemään ihan vieraan ihmisen toimesta, kun Guetan jälkeen kukaan järkkäri ei ollut narikassa antamassa tavaraa, kaikki ottivat itse mitä ottivat", Kaisa kertoo.

Osan festarikokemusta ei ollut auttanut se, että he olivat lähteneet matkaan todella aikaisin.

"Tyttäreni kavereineen oli Elielinaukiolla jonottamassa bussiinpääsyä jo kahden maissa, vielä klo 19.40 tuli viestiä että ovat edelleen bussissa. Tuon aikaisemmin ei täältä asti sinne olisi päässyt. Eihän sellainen kärrytie vedä millään tuota määrää autoja, olisi pitänyt olla aamusta asti isompi alue joka olisi suljettu henkilöautoilta kokonaan. Varmaan tyttäreni ilahtuu kun kuulee että Skrillex oli tyytyväinen keikkaansa... 14-vuotias tyttö oli ihan itse säästänyt ja maksanut itse keikkalippunsa", Tanja kertoo pahoillaan tyttärensä puolesta.

Kirjoittajat raportoivat sitä, että festivaalien päätyttyä alueella oli kaaos, kun järjestysmiehet eivät pyrkineet millään tavalla valvomaan ihmisten siirtymistä busseihin, vaan jonottamisen sisään touhu meni kaaokseksi. Tätä paheksuttiin, koska tapahtuma on ikärajaton, ja tönimiskilpailussa juuri ne nuorimmat festivaalivieraat jäävät jalkoihin.

"Edesvastuutonta!! Itse haimme kolme tyttöä taksilla helsingistä ja taksilla takaisin, koska alaikäiset eivät muutoin olisi päässeet pois alueelta ja hätä oli jo suuri. Jumalauta mitä järjestelyä kuljetusten osalta!!! Miten voidaan kuvitella, että tuommoinen lauma ihmisiä saadaan julkisilla sinne?? Kenelle 160 euron taksilaskun voi lähettää?", Nina kirjoittaa Weekend Festivalin Facebook-sivulla.

Vaikka järjestäjät olivat suositelleet, että ihmiset ostaisivat ennakkoon lipun festivaalibussiin. Lopulta joillekin festivaalivieraille tuo osoittautui huonoksi ratkaisuksi, sillä ennakkolipun ostaneita oli niin paljon, että kaikki eivät mahtuneetkaan paluukyyteihin.

"Liian paljon ennakkolipun bussiin ostaneita ei mahtunutkaan takaisin yolla ollenkaan", Niko-Markus kertoo.

"Eipä ennakkolipuista ollut mitään hyötyä, kun bussit huristeli ohi, jopa ihan tyhjinä olevat festaribussit", Helina ihmettelee.

"Eilen oli kyllä usko koetuksella.. Kävi mielessä siinä hypotermian partaalla, 3 tuntia kuljetusta odotelleena, että mitä jos en pääsekkään hotellille? Paikalle kesti kauan päästä, pois pääseminen kesti vielä kauemmin. Bussiin ei ollut mitään mahista päästä, ventovieraan kyytiin piti hypätä", Riikka kertoo.

Yksi kirjoittaja kertoo, että ennakkolipun ostaneita olisi myös heitetty pois busseista. Koska bussimatkat kestivät niin kauan, suostuivat jotkut kuljettajat pitämään taukoja, että matkustajat pääsevät metsään tekemään tarpeensa. Aina nämäkään tauot eivät menneet nappiin.

"Parasta oli että meidän festaribussi päästi osan porukasta ulos tauolle, koska matkan ajaks oli arvioitu noin tunti, mutta kun ihmiset pääsivät ovista ulos, niin bussikuski heittää ovet kiinni ja lähtee pois jättäen siitä matkasta maksaneet ihmiset pois. Porukoiden takkeja ja kamoja jäi sinne", Miikka ihmettelee.

Pahimmillaan jotkut joutuivat kävelemään yön pimeydessä pois Espoosta. Eräskin nuori nainen kertoo kävelymatkan kestäneen neljä tuntia. Muutama kävelijä kertoo, että muistona festivaalista ovat nyt jaloissa olevat kävelyn aiheuttamat rakkulat.

Monet keskustelijat odottavat, mitä seurauksia kaikella kaaoksella on.

"Toivottavasti viranomaiset peruu luvat, kun ei hälytysajoneuvojenkaan ole toivoa päästä nopeasti läpi jos on hätä", Markus toivoo.

"Tehkää järjestäjille virallisia reklamaatioita näiden kirjoitusten lisäksi, älkääkä päästäkö järjestäjää pälkähästä - koska kaikesta näkyy ja kuuluu, että tämä on ollut järjestäjien huolimattomuutta, ammattitaidottomuutta tai ahneutta. Suomessa järjestetään vuosittain paljon onnistuneita tapahtumia, joissa liikennejärjesteleytkin on hoidettu kunnolla - eli se ei ole mitään rakettitiedettä", Heimo ohjeistaa pettyneitä festivaalikävijöitä.

"Uskomattoman huonoa suunnittelua järjestäjiltä! Miten voitte jättää ihmiset seisomaan yömyöhään moneksi tunniksi keskelle metsää ja vain pahoitella. Ihmetyttää myös se, ettei nettisivuiltanne löydy yhtään nimeä saati puhelinnumeroa. Kasvottomille järjestäjille on paha antaa palautetta", Leena kertoo.

Leenan havainto on oikea. Weekend Festivalin nettisivuilta ei löydy tietoa siitä, kuka festivaalia järjestää ja ainoat yhteystiedotkin ovat pari anonyymia sähköpostiosoitetta. Tapahtuman takana RL Entertainment, joka on järjestänyt aikaisemmin muun muassa Adam Lambertin, LMFAO:n Prodigyn ja Paul Ankan Suomen konsertit sekä 30 Seconds to Marsin suuren Tallinnan konsertin.

Weekend Festival jatkuu tänään. Järjestäjät uskovat, että tänään ei nähdä eilisen kaltaista kaaosta:

"Lauantaina teemme Espoon poliisilaitoksen kanssa vielä tiiviimpää yhteistyötä ja toivomme, että ruuhkat helpottavat huomattavasti", järjestäjät kertovat Facebookissa julkaistussa tiedotteessa.

Olitko paikalla - kerro oma kokemuksesi, ruusut ja risut!

Kilpailut

Uusimmat