Kuva: Niko Tiainen

Huumekauppa on muuttunut myös Suomessa - rikosylikonstaapeli nostaa esiin huolestuttavan piirteen

13.09.2021 20:45 - Emmi Moilanen

Rosvo & Poliisi -podcastin toinen jakso pureutuu huumekauppaan ja sen muutokseen Suomessa.

Ex-jengiläinen Mika ”Immu” Ilmén ja yli 30-vuotta huumerikoksia ja järjestäytynyttä rikollisuutta tutkinut rikosylikonstaapeli Kalevi "Kale" Puonti keskustelevat Rosvo & Poliisi -podcastin tuoreessa jaksossa suomalaisesta huumekentästä, sen kansainvälistymisestä ja jengien osuudesta huumekaupassa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 huumausainerikoksia kirjattiin 37 100 ja huumausaineen käyttörikoksia puolestaan 23 800. Missä maamme makaa ja onko huumesota vielä voitettavissa? Ilmén ja Puonti käyvät läpi muun muassa sitä, miten huumekauppa on vuosien varrella muuttunut ja kuinka Suomi eroaa tässä asiassa muista maista.

- Kyllä me olemme aika kiltti maa ja kiltti tapa täällä on hoitaa asiat. Joku voi saada aika lujaa turpaan ja joutuu käymään terapiassa. Minulla on tuttu, joka teki Hollannissa huumekauppaa, jossa on kyse jo kartellin äijistä. Hommat tökkivät, ja se on välittömästi tytär ja vaimo kartellin huostassa niin kauan, että hommat eivät töki, Ilmén vertaa.

Puonti nostaa esiin piirteen, joka häntä huolestuttaa nykypäivän huumekaupoissa.

- Äärimmäisen huolestuttavaa, kun myydään Tor-verkossa tavaraa. Voi olla, että myyjällä ei ole tavaraa mitä myy tai ostajalla ei ole rahoja ostaa. Yritetään vain ryöstää jompikumpi, ostaja tai myyjä. Sitten mennään pelipaikoille ja molemmilla on puukot, hän toteaa.

Puonti jatkaa, että kuolemantapauksia ja vakavia loukkaantumisia on sattunut "olemattomissakin" huumekaupoissa.

- Ennen vanhaan huumekauppias, myyjä ja ostaja, tunsivat aina pääsääntöisesti toisensa. Ostaja pystyi valittamaan, jos kama on paskaa. Nyt et tiedä ostaessasi ollenkaan, mitä sinulle myydään, koska kaupankäynti on niin nopeaa.

- Teräaseita käytetään olemattomissa huumekaupoissa entistä enemmän, Puonti jatkaa.

Voit kuunnella Podplayn Rosvo & Poliisi -podcastin tuoreimman jakson kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös: Kahdesta murhasta tuomittu Janne Raninen on istunut vankilassa 23 vuotta: 'Linna ei ollut pelote'

Lue myös: Suzanne joutui julman murhan kohteeksi vuonna 1992 - tytön kohtalo sai kuulustelijatkin kyyneliin

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat