Kuva: Laura Kiuru

Tarvitseeko parisuhteessa vaatia sukupuolitautitestiä? Rosanna Kulju ja Piritta Hagman kertovat kokemuksistaan

24.03.2022 08:15 - Riia Frost / riia.frost@bauermedia.fi

Kaikille "pimpeistä kiinnostuneille" suunnattu GRL Gang -podcast jatkuu kuudennen kauden merkeissä.

Grl Gang ft. Pimppi pt -podcast käsittelee avoimesti naisten terveyteen liittyviä asioita, kuten kuukautisia ja ehkäisymenetelmiä. Kuudennelle kaudelle Rosanna Kulju on saanut juontajaparikseen naisten terveyteen erikoistununeen "pimppi pt" Piritta Hagmanin ja tämänkertainen jakso käsittelee alapäälle tyypillisiä vaivoja. Yhdeksi puheenaiheeksi nousee myös sukupuolitaudit ja Hagman toteaakin jo heti alkuun testeissä käymisen olevan erittäin tärkeää, vaikka se tuntuisikin häpeälliseltä.

- Kun on seksuaalisesti aktiivinen ja on paljon kumppaneita, niin sukupuolitautitesteissä saisi käydä helposti puolen vuoden välein, Hagman pohtii.

Kulju taas paljastaa vaatineensa parisuhteessakin kumppaniaan tekemään sukupuolitautitestejä samalla, kun hän on itse käynyt gynekologilla vuositarkastuksessa. Uudelta kumppanilta Kulju ei kuitenkaan koskaan pyydä testiä, mihin Hagman kertoo oman näkemyksensä.

- Mielestäni se on itse asiassa ihana ja huomioiva asia kysyä suhteen alkuvaiheessa. Varsinkin, jos ajattelee suhteesta tulevan mahdollisesti pidempikestoinen ja suunnittelee itse käyvänsä testeissä, niin voisi hyvinkin sanoa siitä toiselle, Hagman toteaa.

Tästä syntyykin keskustelu sukupuolitautitestien vaatimisesta. Hagman kertoo arvostaneensa suunnattomasti, kun hänen kumppaninsa pyysi häntä käymään testeissä.

- Hän toi sen esille niin, että hän kävi jo varmistamassa, että kaikki on ok, jotta minullakin olisi hyvä olla, Hagman muistelee.

Voisiko kotitekoinen sukupuolitautitesti ennaltaehkäistä häpeää?

Suositun Girl Gang  ft. Pimppi pt -podcastin juontajina toimivat Piritta Hagman (vas.) sekä Rosanna Kulju (oik.). (kuva: Laura Kiuru)

Kulju ja Hagman kertovat avoimesti käyvänsä aktiivisesti alapään vuositarkastuksissa ja sukupuolitautitesteissä. Kulju kuitenkin kertoo kokemuksestaan, jolloin hän joutui keskustelemaan gynekologin kanssa oikeudestaan testiin, tämän kieltäytyessä antamasta sitä yli 10 vuoden suhteessa olleelle juontajalle. Hoitaja oli jopa epäillyt, että Kulju haluaisi vain testin, koska epäili vainoharhaisesti miehensä pettävän häntä.

- Ensinnäkään minun ei tarvitse selittää, miksi haluan testin ottaa, vaan minun kuuluu pyytäessäni se saada. Kävimme siitä sitten pitkän väännön, kunnes hän totesi, ettei testiä tarvitse ottaa, Kulju muistelee.

Hagman heittääkin ilmoille ajatuksen kotitestistä, jonka avulla voisi helpottaa sukupuolitautien testaamista. Varsinkin kun pikkukaupungeissa, joissa on pienet piirit, voi olla suuri kynnys mennä lääkäriin tuttujen eteen tekemään ennakkoluuloja herättävän testin.

- Jos ajattelee, että nykyään voit tilata Woltilla kotiisi koronatestejä, niin mitä jos erilaisia sukupuolitautitestejä olisi mahdollisuus tehdä myös kotona, Hagman pohtii.

- Tulisiko silloin tehtyä niitä enemmän? Ja pystyisikö niillä ennaltaehkäisemään tautien leviämistä? Hagman lisää.

Kulju näkee Hagmanin ideassa potentiaalia ja pohtii sen kannattavuutta.

- Aina, kun jonkun asian tekeminen helpottuu, niin se tekee siitä paljon yleisempää, Kulju toteaa.

Voit kuunnella koko jakson alta tai Podplaysta.

(kuva: Laura Kiuru)

Lue myös: Henna Kalinainen tunnustaa myyneensä häpykarvojaan - 'Enää en olisi valmis tekemään mitä tahansa'

Lue myös: Siivoamalla enemmän seksiä - radiojuontaja kertoo, miten lapsiperhearjessa seksielämän saa toimimaan

Voice.fi ja Podplay ovat molemmat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat