Kuva: Fotolia

Oletko epävarma parisuhteestasi? Käsittele epävarmuutta viiden kysymyksen avulla

21.07.2017 18:15 - Senja Rapila

Mikäli joku pieni ääni päässäsi kertoo sinulle, että suhteessasi on jotain vialla, kannattaa sitä kuunnella.

Mitä kysymyksiä sinun tulisi kysyä itseltäsi, jos olet epävarma parisuhteestasi? Voit lukea asiantuntijan antamat kysymykset alapuolelta:

1. Koskeeko epävarmuus sinua vai kumppaniasi?

Kaikista tärkeintä on kysyä itseltään, miksi tuntee olonsa epävarmaksi. Tuottaako kumppanisi tuon olon sinulle, vai johtaako epävarmuus juurensa sinusta itsestäsi? Välillä epävarmuutemme voi johtua omasta itsetunnostamme, joka on kokenut kolauksen. Tällöin voimme olla vainoharhaisia oman kumppanimme suhteen, koska koemme, ettemme ole tarpeeksi.

Tässä tapauksessa tärkeintä on puhua omalle kumppanilleen asiasta. Vaikka asian jakaminen tuntuisikin pelottavalta, kannattaa siitä puhua.

2. Vertaanko omaa suhdettani muiden suhteisiin?

Yksi parisuhteiden suurimmista kompastuskivistä on paineet ja odotukset. Jos tunnet olosi epävarmaksi suhteessasi, kysy itseltäsi sitä, vertaatko suhdettasi joidenkin muiden suhteisiin.

Onko sinulla epärealistisia odotuksia ja sen vuoksi tunnet olosi epävarmaksi, koska ne eivät täsmää muiden suhteiden kanssa? Selailetko sosiaalista mediaa ja toivot, että parisuhteesi näyttäisi samalta kuin jonkun muun?

3. Tekeekö kumppanisi jotain, mitä haluaisit hänen muuttavan?

Ehkä epävarmuutesi voi johtua kumppanistasi, mikä on valitettavaa. Katseleeko kumppanisi jatkuvasti muita naisia tai miehiä sinun seurassasi? Kommentoiko hän heidän ulkonäköään sinulle? Ehkä hän ei vain täytä emotionaalisia tarpeitasi, joka voi aiheuttaa ongelmia.

Jos tiedostat että ongelma on todella kumppanissasi, puhu asiasta hänen kanssaan. Harkitse myös, kannattaako sinun tehdä toimenpiteitä oman olosi parantamiseksi, esimerkiksi harkita eroa.

4. Onko epävarmuus oikeasti intuitiota?

Vaikka se voi olla vaikeaa, kannattaa miettiä, onko epävarmuutesi vain intuitiosi kolkutusta. Kertooko vaistosi, että jotain on pielessä suhteessanne? Omaa suhdettaan voi olla vaikea katsoa neutraalein silmin, mutta joskus se on tarpeellista. Ehkä suhteessanne on jotain, mitä et tietoisesti ole vielä huomannut.

Jos epävarmuutesi jatkuu pitkän aikaa, etkä saa kiinni siitä mistä se tulee, kannattaa asia ottaa esille kumppanin kanssa. Tässä vaiheessa kannattaa myös miettiä sitä, mitä suhteeltaan haluaa.

5. Tarvitsetko tilaa ja perspektiiviä suhteeseen?

Jos et ole varma siitä mikä aiheuttaa epävarmuutesi taikka kuinka sen voi korjata, voit tarvita hieman tilaa ja aikaa suhteestasi. Tarvitset todennäköisesti hieman uudenlaista perspektiiviä suhteeseen.

Joskus jumahdamme suhteeseen niin, ettemme osaa nähdä sitä ulkopuolisten silmin. Saatamme unohtaa sen, keitä olemme itse ja mitä rakastamme. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa muutama askel pois suhteesta ja tarkastella sitä ja sen laatua ulkopuolisin silmin.

Ota siis viikonloppuloma pelkästään itsellesi, käy terapeutilla tai näe kumppaniasi vähemmän viikon aikana. Tämä auttaa sinua huomaamaan sen, mitä todellisuudessa kaipaat tai kuinka voit tuntea olosi turvallisemmaksi kumppanisi seurassa.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Eristätkö kumppanisi parisuhteeseen? Tee testi ja tiedä

Lue myös: Unelmoitko kestävästä parisuhteesta? Varmistu, että tiedät 5 tärkeää seikkaa kumppanistasi

Lue myös: Meikittömyys ja ujous alastomuudesta - naisten kokemat epävarmuudet, joihin miehet eivät kiinnitä huomiota

Kilpailut

Uusimmat