Kuva: Shutterstock

"Ilotulitus" on uusi deittailutrendi, jonka uhriksi kukaan ei halua joutua

25.09.2019 12:45 - Iiro Myllymäki

Ilotulittaja haluaa parisuhteeseen vain esitelläkseen suhdetta muille.

Deittailuelämän kiemurat ovat tuoneet uusia termejä ihmisten käyttöön. Näistä tunnetuin on varmaankin ”ghostaaminen”, eli viestittelyn tai deittailun loppuminen toisen osapuolen selittämättömään katoamiseen. Uutisoimme hiljattain uudesta ”situationship”-termistä, jolla kuvataan suhdetta, jota ei uskalleta tai haluta määrittää varsinaiseksi suhteeksi.

Nyt deittiterminologia on saanut uuden tulokkaan. Brittiläinen Metro-lehti uutisoi, että ”fireworking”, eli suomeksi ilotulitus, on ikävä deittimaailman ilmiö, joka saattaa loukata sen kohteeksi joutuvaa syvästi. Ilotulituksessa on kyse siitä, että ihminen seurustelee toisen kanssa vain esitelläkseen suhdetta muille ja luodakseen itsestään paremman vaikutelman.

Ilotulituksen kohteeksi joutuvaa käytetään siis hyväksi, jotta toinen osapuoli voi näyttää esimerkiksi ystäville ja perheelleen löytäneensä kumppanin ja elävänsä onnellista parisuhde-elämää. Ilotulittaja saattaa pyrkiä toiminnallaan myös saamaan ex-kumppaninsa mustasukkaiseksi.

Ilotulitukseen kuuluu monesti sosiaalisen median aktiivinen päivittäminen yhteiskuvilla kumppanin kanssa. Kuitenkin tosielämässä kahdenkeskisissä tilanteissa ilotulittaja muuttuu kylmäkiskoiseksi, kun kameroita ja muita ihmisiä ei ole lähellä.

Ilotulittajalle suhteessa on aitoja tunteita tärkeämpää se, miltä asiat näyttävät ulospäin. Tällainen käytös on omiaan aiheuttamaan hämmennyksen ja pettymyksen tunteita sen uhriksi joutuvassa osapuolessa. Jos huomaat olevasi tällaisessa suhteessa, on paras ottaa asia puheeksi ja muistaa oma arvonsa.

Lue myös: Milloin deitin saa "ghostata"? Ihmiset kertovat, miksi lopettivat yhteydenpidon kylmästi

Lue myös: Dogfishing on ärsyttävä deittailuilmiö, johon sinäkin olet varmasti törmännyt - mistä on kyse?

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat