"Ei se mitään, ettet ole älykäs. Mene naimisiin."

25.05.2013 12:15 - Rea Tallgren

Voicen uutistoimittaja Rea on city-sinkku ja oman aikansa Bridget Jones, jolle sattuu ja tapahtuu.

Muistan ikuisesti sen päivän, kun sain ylioppilaskirjoitusteni tulokset. Kaikki muut aineet olivat olleet minulle helppoja, mutta reaalin kirjoittaminen ei ollut tuottanut toivottua tulosta. Menin nuolemaan haavojani arvostamani opettajan luokse. Hän oli sparrannut minua kokeisiin, ja nyt olin epäonnistunut - vaivannäöstä huolimatta.

Itse ajattelin, että opettaja sanoisi minulle muutaman järkevän sanan siitä, kuinka reaali oli vain yksi aine muiden joukossa ja kuinka tulen luultavasti hienoisesta epäonnistumisestani huolimatta pääsemään pitkälle elämässäni. Sen sijaan opettajan sanat hätkähdyttivät minua.

- Sinä olet nätti tyttö, ei sinun tarvitsekaan olla älykäs. Katso vain, että menet naimisiin menestyvän miehen kanssa, sanoi opettaja.

Tuijotin häntä hölmistyneenä etsien merkkejä siitä, että hän vitsaili. Näin ei kuitenkaan ollut; hänen sanoissaan ei ollut sarkasmin häivääkään. Tämä arvostamani auktoriteetti oli todella sitä mieltä, etten ollut fiksu. Eikä sekään vielä riittänyt; hän myös uskoi tulevaisuuteni olevan taputeltu vain, jos naisin jääkiekkoilijan tai toimitusjohtajan, jonka käsipuolessa kulkisin kuin Barbie-nukke.

Vielä vuosia myöhemminkin opettajan sanat mietityttävät minua. Olen opiskellut itselleni tutkinnon yliopistossa, olen asunut vuosia ulkomailla ja löytänyt oman alani töitä. Kaiken tämän olen tehnyt yksin - en rikkaan tai menestyvän miehen rinnalla.

On surullista, jos nuorelle tytölle kerrotaan hänen arvonsa olevan hänen ulkonäössään - katoavassa sellaisessa. Yli kymmenen vuotta vanhempana ja reilut kymmenen kiloa painavampana ymmärrän, että olisin luultavasti pulassa, jos olisin kuunnellut häntä. Olisin petetty tai jätetty ex-vaimoa ja yksinhuoltaja tai robottimainen edustusvaimo, jolla ei olisi omaa taloudellista turvaa eikä oikeutta mielipiteisiin. En olisi minä.

Ja koska pidän siitä mitä olen - kurvikas, välillä hölmö, mutta silti kykenevä, korkeasti koulutettu, kielitaitoinen ja ennen kaikkea itsenäinen - en halua, että yhtäkään tyttöä lohdutetaan enää sanomalla heille, että vain mies voi pelastaa heidät.

Jos minun tuleva tyttäreni joskus reputtaa ylioppilaskirjoituksissa, aion sanoa hänelle saman, mitä äitini sanoi minulle kerrottuani opettajan sanoista:

- Sinä luot oman kohtalosi.

Seuraavana syksynä uusin reaalin, menestyksekkäästi.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit pääset lukemaan tästä!

Kilpailut

Uusimmat