Kuinka kertoa kumppanille tai entisille, että sinulla on sukupuolitauti?

28.07.2014 13:45 - Laura Sulkava

Sukupuolitautia ei kukaan halua, mutta viheliään tartunnan voi saada esimerkiksi oireettomalta kumppanilta. Tartunnasta täytyy kertoa, mutta miten?

Yleisen sukupuolitaudin, klamydian, saa vuosittain 13 000 suomalaista. Sukupuoliherpes taas on joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 prosentilla kansalaisista.

Kondomi suojaa sukupuoliherpekseltä ja kondyloomalta melko hyvin, mutta ei kuitenkaan 100 prosenttisesti. Riippuen siitä, mihin oireet ovat ilmestyneet. Ongelma tautien kanssa on se, että ne tarttuvat oireettominakin eivätkä ihmiset välttämättä tiedä edes kantavansa mitään.

Jos tietää kantavansa tautia, siitä on kerrottava kumppaneille kenellä tauti mahdollisesti myös on. Asiantuntijan vinkeillä, asiasta kertominen voi olla hieman helpompaa.

Kenelle asiasta pitää kertoa?

Kaikille kumppaneille, joiden kanssa olet harrastanut seksiä edellisten negatiivisen testin jälkeen. Jos sinua ei ole koskaan testattu, taudista tulee kertoa kaikille partnereillesi.

Helpointa on käydä testeissä jokaisen partnerin jälkeen, jolloin ei tarvitse tuskailla kenelle kaikille tarvitsee mahdollisesta tartunnasta ilmoittaa.

Jos kyseessä ei ole nykyinen partnerisi, voit esimerkiksi soittaa ja kertoa asiasta lankoja pitkin. Tällöin toisen reaktiota ei tarvitse ehkä jännittää yhtä paljon kuin kasvotusten.

Miten keskustelun voi aloittaa?

Ennen soittoa kannattaa tarkistaa perustiedot taudista, vaikka googlaamalla, jolloin tiedät mistä puhut ja osaat vastata mahdollisiin kysymyksiin.

Vaikka kannattaa tarkistaa toisen olevan hyvässä paikassa, asiaa on turhaa kierrellä suuremmin. Voit esimerkiksi kertoa, että olet käynyt testeissä ja sinulla on todettu klamydia tai muu tauti. Sen jälkeen voit lisätä, että myös hän kannattaisi käydä testeissä.

Luonnollisesti voit kertoa, että et tiedä saitko sinä taudin häneltä vai hän sinulta. Olet kuitenkin pahoillasi, jos sinä tartutit sen.

Jos taas tiedät, että olet saanut taudin juuri tietyltä henkilöltä. Esimerkiksi, koska et ole ollut muiden kanssa. Voit kertoa asiasta kohteliaasti ja mainita, että toivot hänen saavan vaivaan myös hoitoa.

Kannattaa käyttää neutraalia äänensävyä, jolloin ei luo toiselle ahdistusta enempää, kun mitä tieto saattaa pelkästään olla. Jos sinä olet rauhallinen, todennäköisesti myös toinen on.

Jos kumppanisi ei suostu hoitamaan tautia, seksipuuhat kannattaa jättää hänen kanssaan väliin. Esimerkiksi klamydiasta pääsee eroon lääkkeillä ja jos vain sinä hoidat taudin pois päiväjärjestyksestä, hän voi tartuttaa sen sinuun uudestaan.

Tulevaisuudessa ongelmia saattaa olla huomattavasti vähemmän, sillä markkinoille on tulossa uusia kondomeja, jotka ehkäisevät esimerkiksi HIV:n sekä herpeksen tartunnan.

Lähde: Glamour

Kilpailut

Uusimmat