Jätä turhat riidat historiaan: Viisi askelta tasapainoisempaan parisuhteeseen

18.08.2014 14:16 - Heli Thoren

Älä uhraa voimia katkeruudelle ja miehen mokien kirjaamiselle suhteessasi. Rakenna sen sijaan suhde viiden tukipilarin varaan.

Pitkässä suhteessa hyvät ja kauniit ajatukset kumppanista ovat parisuhteelle elintärkeitä. Monessa tapauksessa negatiiviset tunteet nostavat ensihuuman jälkeen väistämättä päätään. Ne lattialla lojuvat vaatteet, se, ettei mies taaskaan muistanut ilmoittaa, kun töissä meni myöhään. Ja unohtihan hän vielä vuosipäivänkin. Herkästi ryhdymme keräämään harmia ja vikoja toisesta mieleemme ja annamme niiden mustata hyvän parisuhteen.

Kun suhteen yläpuolelle ilmestyy sadepilviä, on hyvä tukeutua viiteen parisuhteen peruspilariin:

1. Hae ratkaisua

Kun toivot kumppaniltasi muutosta käytökseen, ole selkeä toiveissasi. Älä sano: "Et koskaan halua harrastaa seksiä kanssani." Vaan: "Haluaisin rakastella kanssasi useammin." Pyrkikää löytämään yhdessä ratkaisu tilanteeseen keskustelemalla ja sopimalla pelisäännöistä.

2. Mitä todella mietit?

Kun kärtät mieheltäsi jotain tai olet kiukkuinen jostain, mieti rehellisesti, mistä mielipahasi johtuu. Monessa tapauksessa emme saa kiinni perimmäisistä ajatuksistamme, vaan esimerkiksi riitatilanteissa haluamme vain voittaa väittelyn miettimättä, mikä tilanne todellisuudessa on. Pyrkikää ennemmin keskustelemaan tunteistanne kuin sättimään toisianne.

3. Kartoita tilanne

Kun mustat pilvet parkkeeraavat suhteenne yläpuolelle, pysähdy punnitsemaan tilannetta. Minkälainen on miehesi työtilanne? Onko hän stressaantunut? Vai rassaako häntä riita isän kanssa? Usein teidän huonon tilanteen takana voivat olla täysin inhimilliset asiat. Kun niihin pääsee käsiksi ja voitte yhdessä purkaa tilannettanne, löydätte hiertävät asiat kriisin takaa. Usein suhde ei olekaan huono, kun riitoja ilmenee, vaan olosuhteet rasittavat. Sen asian oivaltaminen on käänteentekevää epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa.

4. Ota vastuu

Suhteessa ei koskaan ole vain yhtä osapuolta. Jos teillä on mielestäsi liian vähän hellyyttä, mieti, mitä sinä voisit asialle tehdä. Se, että harmittelet miehesi jöröyttä tahollasi ja valitat siitä, ei vie tilannettanne eteenpäin. Ota vastuu tilanteestanne ja pyri tekemään oma osasi suhteenne paremman tulevaisuuden eteen. Mieti, mitä voisit itse tehdä toisin, jotta esimerkiksi helliä hetkiä olisi enemmän.

5. Ole rehellinen

Ole avoin ja rehellinen niin itsellesi kuin kumppanillesikin. Jos suhde on ollut pitkään huono, pohdi rehellisesti, ovatko asiat korjattavissa. Jos sinusta rehellisesti tuntuu, että olet tehnyt kaikkesi, uskalla katsoa totuutta peiliin. Onko sinulle henkisesti liian raskasta olla suhteessa? Onko suhde jo pidemmän aikaa vienyt enemmän energiaa kuin antanut? Jos sinusta tuntuu, että olet antanut kaikkesi, mutta tilanne ei etene, mieti rehellisesti: olisiko aika päästää irti.


Hyvä seksielämä pitkässä liitossa on mahdollinen: Muista 3 tärkeää neuvoa - lue lisää täällä

Lähde: Psychcentral.com

Kilpailut

Uusimmat