Kuva: Fotolia

Älä anna kritiikin lannistaa: 5 keinoa, joiden avulla opit vastaanottamaan palautetta

09.11.2015 21:45 - Tiina Svensk

Kritiikin vastaanottaminen on haastavaa, mutta onneksi sitä voi opetella.

Jos sinusta tuntuu, että jäädyt aina kritiikkiä saadessasi tai jäät miettimään saamaasi palautetta vielä työpäivän jälkeenkin, et varmasti ole yksin. Vaikka osaisimmekin käyttäytyä vakuuttavasti kritiikkiä saadessamme, yllättävän monet reagoivat palautteeseen erittäin vahvasti. 

Huffington Post -sivusto listasi viisi täsmävinkkiä, jotka jokaisen kannattaa muistaa kritiikkiä saadessaan:

1. Älä puolustele: Älä puolustele tekojasi tai vastaa hyökkäävästi jos saat palautetta työstäsi. Silloin annat samalla vaikutelman, ettet kunnioita saamaasi palautetta lainkaan. Ota vastaan saamasi kritiikki, ja jos et ymmärrä sitä, kysy tarkentavia kysymyksiä. Keskustelu työstäsi ei tarkoita automaattisesti väittelyä. Keskustellessa kannattaa myös muistaa, että keskutelunaiheena on työsi, et sinä.

2. "Minä tiedän" on kielletty lause: Älä sano "minä tiedän", kun joku antaa sinulle kritiikkiä. Jos saat kritiikkiä ja pomosi tai tiimikaverisi nostaa esiin asioita, jotka olisi voinut tehdä paremmin, et ole sillä hetkellä tiennyt, kuinka ne olisi voinut tehdä, Sinun ei tarvitse vakuuttaa tietäväsi, sillä on täysin hyväksyttävää, ettet tiennyt. Työstä voi oppia ja kehittyä entistä paremmaksi.

3. Älä ala vainoharhaiseksi: Kun saat kritiikkiä, on aivan normaalia tuntea, että kaikki olisivat sinua vastaan. Kritiikki on helppo ottaa vastaan haavoittavasti. Palautteen saamisen hetkellä kannattaa kuitenkin muistaa, että työtäsi ei arvostella siksi, että sinua vihataan. Työstäsi annetaan palautetta, koska sinusta halutaan kehittää vieläkin parempi työntekijä.

4. Älä pyydä anteeksi: Älä turhaan pyydä anteeksi mitään, ellei tilanne sitä vaadi. Jos et ole loukannut kenenkään tunteita, älä sorru anteeksipyytelyyn. Sen sijaan pyri rakentavampiin vastauksiin: "Teen tuon paremmin ensi kerralla", "Tämä ei enää toistu."

5. Älä vaadi liikaa itseltäsi: On hienoa olla kunnianhimoinen, mutta ei kannata olla itselleen liian armoton. Usein oma kriittisyys tuntuu vielä pahemmalta kuin muilta saatu palaute.

Lue myös: Kuinka tehdä hyviä päätöksiä elämässä? 5 ohjetta mielen selkeyttämiseksi

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat