Häät tiedossa: Kuinka päättää, ketkä saavat kutsun paikalle?

22.02.2015 18:15 - Linda Arponen

Vieraslistan päättäminen on varmasti yksi häävalmisteluiden hankalimmista asioista.

Kihlautumisen jälkeen aletaan yleensä miettiä tulevien häiden ajankohtaa ja paikkaa. Myös vieraslistan koostaminen on yksi tärkeistä ja välttämättömistä asioista, joka pitää ennen häitä tehdä.

Voi olla, että tulevan hääparin vanhemmat ovat asiasta niin innoissaan, että he haluaisivat kutsua paikalle kaikki mahdolliset sukulaiset ja tuttavat, joilla on jotakin tekemistä hääparin kanssa. Jos et kuitenkaan välttämättä halua viettää 500 juhlavieraan kansoittamia häitä, ota seuraavat neuvot avuksesi.

Selvittäkää odotuksenne ja budjettinne aikaisin

Matematiikka ei ole hauskaa. Joitakin laskuja on kuitenkin tehtävä ennen kuin kutsutte kaikki ystävänne paikalle. Tämä on erityisen tärkeää, jos aiotte maksaa koko häänne itse. Jos vanhempanne haluavat kutsua joitakin lisäihmisiä paikalle, kertokaa heille, kuinka paljon jokainen yksittäinen ihminen tulee teille maksamaan. Mitä tahansa päätättekin tehdä, muistakaa puhua asiasta tarpeeksi selvästi lähipiirillenne. Miettikää myös sitä, ketkä ihmiset ovat teille niin välttämättömiä, että haluatte heidät varmasti paikalle.

Älkää pelätkö ei-sanaa

Kun olette päättäneet vieraslistan ja budjetin, opetelkaa sanomaan ei. Sana on tarpeellinen esimerkiksi silloin, jos siskosi kysyy, voiko hän ottaa häihin mukaansa miehen, jota on tapaillut kuukauden ajan. Tai jos tuleva anoppisi kysyy, voiko hän ottaa mukaan ystävänsä, joka on tuntenut miehesi lapsesta saakka. Ole luja ja kohtelias, mutta mikä tärkeintä, älä muuta suunnitelmia. Jos sanot kyllä siskollesi, mutta ei anopillesi, tulee toinen luultavasti kuulemaan asiasta.

Asettakaa säännöt ja rajat

Kun olette asettaneet säännöt ja rajat, täytyy teidän myös noudattaa niitä. Jos olette päättäneet, ettei kukaan saa ottaa mukaansa avecia, elleivät he asu yhdessä tai ole vähintäänkin kihloissa, sääntöä on noudatettava. Toisin sanoen sääntö koskee myös parasta ystävääsi. Avecien rajoittamisesta on yleisesti ottaen hyötyä ja sillä tavalla saa myös varmistettua, ettei vieraslista lähde rönsyilemään.

Olkaa rehellisiä itsellenne, älkääkä kokeko syyllisyyttä

Teillä oli varmasti hauskoja hetkiä opiskelukavereittenne kanssa, mutta jos näette näitä ihmisiä nykyään vain kerran vuodessa, ettekä muuten koskaan juttele, ei heitä tarvitse kutsua paikalle. Tällaiset ihmiset eivät yksinkertaisesti kuulu enää elämäänne ja se on aivan hyväksyttävää. Siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Joidenkin etikettisääntöjen mukaan sinun pitäisi kutsua häihisi sellaiset ihmiset, jotka kutsuivat sinut heidän häihinsä. Tätä sääntöä ei tarvitse kuitenkaan noudattaa, jos pidätte pienet häät perheen kesken tai jos et ole ollut missään yhteydessä näihin ihmisiin pitkään aikaan. Voitte pitää nyrkkisääntönä esimerkiksi sitä, ettei häihin tarvitse kutsua ihmisiä, joihin ette ole olleet yhteydessä puoleen vuoteen. Eikä tästä tarvitse tuntea syyllisyyttä.

Lue myös: Vältä katastrofit: 7 vierasta, jotka saattavat pilata hääpäiväsi

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat