Kuva: AOP

Onko Apple luopumassa Mac-pöytäkoneista?

23.12.2016 15:30 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Tietokoneet tuovat enää kymmenen prosenttia Applen liikevaihdosta.

Mac-tietokoneiden merkitys Applen liiketoiminnassa on pienentynyt, joten luonnollisestikaan ne eivät enää Applen sisälläkään saa menneiden vuosien kaltaista huomiota.

Macit tuovat vain 10 prosenttia Applen liikevaihdosta nykypäivänä. Osa Mac-uudistuksista on jättänyt ammattikäyttäjät kylmiksi. Lisäksi pöytätietokoneiden Mac Pro -tehokonetta ei ole päivitetty sitten vuoden 2013. Myös Mac mini on saanut edellisen päivityksensä vuonna 2014.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook vastasi hiljattain Applen sisäisellä kysymyspalstalla Mac-aiheiseen kysymykseen. ”Jotkin kaverit mediassa ovat nostaneet esiin kysymyksen, olemmeko sitoutuneita työpöytäkoneisiin. Jos siitä on olemassa mitään epäilystä tiimeissämme, sallikaa minun sanoa suoraan: meillä on loistavia pöytäkoneita tulossa. Kenenkään ei pitäisi olla huolissaan siitä”, totesi Cook.

Bloombergin mukaan Applen ensi vuoden Mac-uudistukset ovat kuitenkin koostumassa vain pikkupäivityksistä: USB-C-porteista ja uusista AMD:n näytönohjaimista iMacille ja vähäisistä suorituskykypäivityksistä MacBookiin ja MacBook Prohon.

Mac-tiimistä kerrotaan myös lähteneen insinöörejä ja Macin saavan nykyisin vähemmän huomiota Applen tärkeältä teollisen muotoilun tiimiltä. Lisäksi kehitystyön ja tuotteiden painopisteistä on ollut ristiriitoja.

Kuvassa esiintyvän Applen 15 tuuman MacBook Pron Touch Barilla sisälläkin näyttäisi olleen tilaa suuremmillekin akuille.

Tämän vuoden uuden MacBook Pron kehityksessä Apple kohtasi ongelman. Insinöörien tavoittelema paremmin koneen sisuksiin muotoiltu uusi akkupaketti ei selvittänyt yhtä tärkeää testiä ja koneessa jouduttiin turvautumaan tavallisiin suorakulmion mallisiin akkuihin, mikä tarkoitti akun kapasiteetin jäämistä alun perin suunnitellusta. Tämä myös selittänee, miksi uuden MacBook Pron sisältä aiemmin ihmetellysti löytyy purettaessa yllättävän paljon tyhjää tilaa. Apple päätti käyttää tavanomaisia akkuja saadakseen koneen myyntiin ajoissa tänä vuonna.

MacBook Pron akkujen uudelleen suunnittelemisen tarve vei resursseja myös muiden Macien kehitystyöstä.

Myös tämän vuoden 12 tuuman MacBookiin insinöörit olisivat halunneet tuoda jo Touch ID -sormenjälkitunnistuksen ja toisen USB-C-portin. Sen sijaan MacBook sai uudistuksina vain tehokkaammaksi vaihdetunsuorittimen sekä uuden ruusukultaisen värin.

12 tuuman MacBook ja uusi MacBook Pro ilmentävät myös kehitystä, jossa Mac muistuttaa väreineen, karsittuine liitäntöineen ja muine piirteineen yhä enemmän iPhonea ja iPadia. Alun perin MacBookiin kerrotaan kaavaillun Lightning-liitäntää, mutta lopulta päädyttiin USB-C:hen.

Nyt Apple kehittää jo funktionäppäinrivin korvaavalla Touch Bar -näytöllä ja Touch ID:llä varustettuja näppäimistöjä työpöytäkäyttöön. Näiden julkistuksesta päätöksen Bloomberg kertoo Applella tapahtuvan MacBook Prosta saatavien kokemusten perusteella.

Lue myös: Osa iPhone-akuista on viallisia - testaa, onko sinulla oikeus ilmaiseen akunvaihtoon

Lue myös: Applen suunnitelma paljastui? Ensi vuonna kolme uutta iPhonea!

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat