Kuva: AOP

Facebook tietää sijaintisi vaikket anna sille lupaa - yhtiön toimintapoja kritisoidaan

01.01.2020 21:15 - Teknavi / Petri Tapala - mobiili.fi

Yhtiötä on viime aikoina painostettu selvittämään käytänteitään.

Facebook on kertonut keinoista, joilla se selvittää käyttäjän sijainnin silloinkin, kun sijainnin käyttö on estetty. Ulostulosta uutisoi ensimmäisenä The Hill -julkaisu.

Facebook on toimittanut kahdelle yhdysvaltalaissenaattorille kirjeen, jossa se kertoo, kuinka sijaintitietoja kerätään käyttäjiltä. Yhtiötä on viime aikoina painostettu selvittämään käytänteitään, ja nyt se paljastaa, että laitteen sijainnin käyttöoikeuden hyödyntäminen on vain yksi tapa selvittää käyttäjän olinpaikka.

Sijaintitietoja kerätään myös esimerkiksi tapahtumailmoittautumisten perusteella. Mikäli käyttäjä vahvistaa osallistumisensa tiettyyn tapahtumaan tai julkaisee sieltä sijaintitietoja sisältävän kuvan tai videon pääsee Facebook käsiksi tähän dataan. Myös Marketplace-kauppapaikalla jaetut ilmoituskohtaiset tiedot auttavat esimerkiksi henkilön tarkan kotiosoitteen selvittämisessä.

Kolmantena Facebook voi hyödyntää myös IP-osoitetietoja. IP-osoite on ikään kuin verkkoyhteyden sarjanumero, joka kertoo laitteen summittaisen sijainnin esimerkiksi kunnan tai muun hieman laajemman alueen tarkkuudella.

Facebookin mukaan sen toiminta on reilua ja perusteltua, mutta selvitystä vaatineet senaattorit ovat kritisoineet yhtiön periaatteita. Facebook hyödyntää sijaintitietoja muun muassa mainontaa kohdentaessaan.

Kritiikin mukaan Facebook toimii väärin kerätessään sijaintitietoja ilman lupaa ja käyttäessään niitä markkinointitarkoituksiin. Senaattorien mielestä Facebookin pitäisi vähintäänkin antaa käyttäjille mahdollisuus kieltäytyä kaikesta sijaintiin liittyvästä markkinoinnista tai muusta vastaavasta seurannasta.

Lue myös: Facebookiin kaivattu asetus – katso miten pääset eroon turhista ilmoituksista

Lue myös: Vuosikymmenen ladatuimmat mobiilisovellukset ja -pelit listattiin - mukana myös suomalaisväriä

Lähde: The Hill

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat