5 ajatuksia herättävää syytä vähentää maitotuotteiden käyttöä

20.08.2015 21:15 - Reetta Haverinen

Suomalaiset kuluttavat maitotuotteita varsin runsaasti, ehkä jopa liiankin kanssa.  Syytä tämän valkoisen, kalsiumpitoisen juoman vähentämiseen on esimerkiksi silloin, jos olet kärsinyt pitkään epämääräisistä vatsavaivoista tai pahasta aknesta.

Viimeaikoina monet ihmiset ovat innostuneet välttelemään sokereita, viljoja ja gluteenia, mutta myös maitotuotteet ovat jakaneet ihmiset kahteen eri leiriin. Yksi koulukunta kaataa kurkustaan alas maitotuotteita litroittain, mutta jotkut ovat päättäneet laittaa pannaan niin juustot kuin jugurtitkin.

Moni ei suostu luopumaan kahvimaidostaan tai päivittäisestä rahkapurkistaan, mutta siihen ei välttämättä ole tarvetta. Joidenkin kohdalla maitotuotteiden vähentäminen, tai jopa niistä kokonaan kieltäytyminen, saattaa kuitenkin parantaa elämänlaatua. Vatsavaivat saattavat hävitä ja kaiken lisäksi ekologinen jalanjälki pienenee. 

Tässä muun muassa viisi syytä, miksi maitotuotteiden käytön vähentämistä kannattaa harkita:

1. Maito on tarkoitettu pääasiallisesti vasikoille

Kuten ihmisetkin, lehmät tuottavat maitoa, jotta voisivat ruokkia jälkeläisiään. Monilla maitotiloilla vasikat erotetaan emoistaan jo varhain, jonka jälkeen vasikoiden ravinnoksi tarkoitettua maitoa lypsetään ihmisten käyttöön. Onkin hämmentävää ajatella, että ainoastaan ihmiset juovat maitoa vielä aikuisiällä - muut nisäkkäät nauttivat maitoa ainoastaan imetysikäisinä.

2. Onko toisen nisäkkään maidon juominen luonnollista?

Jotkut kritisoivat maidonjuomista sillä, että on täysin epänormaalia nauttia toisen nisäkäslajin rintatuotetta. Monien ihmisten vatsat eivät kestäkään lehmänmaitoa, sillä tuotteen laktoosi saa kroppamme sekaisin.

3. Maito voi saada ihon kukkimaan

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että maitotuotteiden käyttäminen voi pahentaa akneihon oireita. Tämä johtuu siitä, että maito tuotteet sisältää hormoneja, jotka voivat vaikuttaa ihon kuntoon ja hyvinvointiin. Lisäksi jotkut väittävät, että maidon sisältämät sokerit voivat aiheuttaa elimistöön tulehdustiloja..

4. Ekologinen jalanjälki

Maatalous kuormittaa planeettaamme runsaasti. Kasvihuonekaasut, jätteet ja päästöt pilaavat vesistöjä sekä kuormittavat luontoa ja ilmakehää. Lisäksi maatalous kuluttaa paljon maailman vesivaroja. 

5. Kaupoissa myytävä maito on kaukana aidosta tuotteesta

Ruokakaupasta ostettava prosessoitumaito on melko heikkoa ravintoa, jos sitä verrataan muihin ruoka-aineisiin tai tila- tai täysmaitoon. Monissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan juomaan päivässä monta lasillista rasvatonta maitoa, joka sisältää vähemmän kovaa rasvaa ja kaloreita, mutta jotkut asiantuntijat sitä mieltä, että esimerkiksi pastöroitu ja homogenoitu rasvaton maito on valkoista, ravintoköyhää nestettä, jota kenenkään ei tulisi juoda. Näin ajattelevat muun muassa Parantava ruoka - kirjan tekijäkaksikko Taija ja Jani Somppi.

Kuten monet muutkin ravitsemusasiat, on maitotuotteiden käytön hyödyllisyys varsin mielipiteitä jakava seikka. Siten jokaisen on parasta kuunnella omaa kehoaan ja syödä ja juoda niin kuin itse parhaimmaksi näkee.


Lue myös: Tutkimus: Maito ei välttämättä suojaakaan luustoa

Lähteet: Metro , Somppi Jani & Somppi Taija: Parantava ruoka (2015), Gummerus

Kilpailut

Uusimmat