Kuva: Fotolia

Asiantuntija: Onnellisuutta voi treenata aivan kuten lihaksia

26.05.2016 15:45 - Tiina Svensk

Onnellisuutta voi lisätä arkeensa harjoittelemalla.

Kukaan ei voi olla jatkuvasti onnellinen. Jos aurinkoiset ja hymyilevät ihmiset tuntuvat kuitenkin olevan kuin toiselta planeetalta, kannattaa muistaa, että he ovat aivan samanlaisia kuin sinäkin.

Onnellisuutta voi nimittäin harjoittaa aivan kuten salilla voi treenata lihaksiaan. Mind Body Greenin artikkelissa onnellisuutta, psykologiaa ja filosofiaa tutkinut Will Jelbert kertoo, miten helposti onnelisuutta voi treenata. Täytyy vain tietää, mihin osa-alueisiin harjoituksen kohdistaa:

Rehellisyys

Ennen kuin haluat lisätä onnellisuuttasi, sinun kannattaa miettiä, mikä arjessasi vähentää sitä. Epärehellisyys nimittäin vaikuttaa onnellisuuteesi huomattavasti. Kiinnitä huomiota esimerkiksi kielenkäyttöösi: millaisia sanavalintoja käytät, ja miten ne vaikuttavat ajatuksiisi? 

Mitä yksityiskohtaisempi ja armottoman rehellinen kykenet olemaan, sitä suurempia vaikutukset ovat. Saatat huomata, että teet asioita vaikka et oikeastaan edes pidä niistä tai että vietät aikaa ihmisten kanssa, jotka vievät vain energiaa ja aikaa.

Kiltteys

Kiltteys ja lämminhenkisyys yhdistetään valitettavan usein naiiviuteen ja hyväuskoisuuteen, vaikka todellisuudessa ne ovat osoitus loistavasta empatiakyvystä. Myös empatiaa voi harjoittaa omassa arjessaan.

Vaikka et olisikaan kokenut samanlaisia tapahtumia tai tuntenut tunteita, joita ystäväsi on käynyt läpi, voit silti yrittää ymmärtää niitä. Osoita empatiaa ja myötäelämisen taitoa lähimmäisillesi, sillä todennäköisesti tunne tulee takaisin sinulle vielä suurempana.

Uteliaisuus

Valitse tuomitsemisen sijaan aina uteliaisuus. Jos kohtaat ihmisen, jonka mielipiteet ovat täysin päinvastaisia omiesi kanssa, valitse arvostelun sijasta uteliaisuus. Yritä ymmärtää eriäviä mielipiteitä, tapahtumia ja ilmiöitä parhaasi mukaan - maailmankuvasi ja ajattelusi saattavat saada tilanteista paljon!

Tietoisuus

Mitä tietoisempi olet ajatuksistasi, sitä paremmin hallitset niitä. Omien ajatusten tietoisuutta on Jelbertin mukaan helppoa harjoittaa yksinkertaisella harjoituksella: keksi ensin kaksi lausetta, jotka aloitat sanoilla 'minä kuvittelen.' Keksi sen jälkeen kaksi lausetta, jotka aloitat sanoilla 'minä huomaan.'

Huomaat pian, kuinka paljon ajatuksistasi on vain oletuksia ja kuviteltuja faktoja. Vain harvat asiat voit todella huomioida faktapohjaiseksi tiedoksi. Tällainen tiedostaminen auttaa sinua huomaamaan, miten ajatukset vaikuttavat tekoihisi ja toimintaasi.

Rohkeus

Ensimmäinen askel kohti rohkeutta on Jelbertin mielestä omien pelkojensa hyväksyminen. Ajattele, millaisia pelkoja sinulla on. Kirjoita ne itsellesi ylös. Kun kirjoitat pelkojasi ylös, yritä myös analysoida, mistä ne johtuvat.

Kun ymmärrät, mistä pelkosi kumpuavat, osaat myös hallita niitä paremmin ja hyväksyä ne.

Lue myös: Kuusi seikkaa takaavat onnellisuuden - onnistuvat jokaiselta

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat