Kuva: Fotolia

Olet, mitä ystäväsi syövät - läheisten ruokavalio vaikuttaa myös omiin elämäntapoihimme

13.07.2016 14:00 - Tiina Svensk

Oman ruokavalion tarkkailun sijaan kannattaakin suunnata katse kaverin lautaseen.

On tiedetty jo pitkään, että ihmiset muuttavat käytöstään sen mukaan, missä seurassa he ovat. Nyt Daily Mail uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, missä tarkasteltiin ystävien ruokavalion vaikutusta omiin ruokailutottumuksiin.

Mielikuvat luovat normeja

Birminghamin yliopistossa suoritettu tutkimus selvitti, että ihmisten mielikuvat vaikuttavat suuresti siihen, mitä he ajattelevat tietyistä ruoka-aineista: kun ihmiset näkevät ystäviensä nauttivan terveellisistä välipaloista, heille jää terveellisestä vaihtoehdosta miellyttävä muisto.

Tutkimus suoritettiin kahdella testiryhmällä, joille näytettiin erilaisia kuvia. Ensimmäiselle ryhmälle näytettiin kuvia, joissa kerrottiin opiskelijoiden nauttivan terveellisestä ruokavaliosta. Toiselle ryhmälle näytettiin kuva, jossa oli faktoja heidän opiskelupaikastaan.

Sen jälkeen ryhmiä pyydettiin määrittelemään sen hetkinen tunnetilansa ja ottamaan välipalaa. Ensimmäisen ryhmän jäsenet tarttuivat toista ryhmää todennäköisemmin kasviksiin ja hedelmiin.

Sosiaalinen tuki auttaa muutoksissa

Tutkijoiden mukaan tutkimustulosta kannattaa käyttää terveellisen ruokavalion mainontaan. Sen sijaan, että terveellinen ruokavalio nähtäisiin rajoittavana tekijänä ihmisten elämässä, voisi ruokavaliota pitää nautinnollisena.

Mitä enemmän siis ympärilläsi olevat ihmiset nauttivat terveellisestä ruokavaliostaan, sitä helpompaa myös sinun on muuttaa tapojasi terveelliseen suuntaan. Seuraavaksi tutkijat haluavatkin keskittyä siihen, miksi sosiaalisiin mielikuviin pohjautuvat viestit ovat niin tehokkaita ruokavalion muutoksessa.

Lue myös: Härät lihovat helposti, rapu piilottelee karkkia - horoskooppi kertoo, millainen laihduttaja olet

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat