Kuva: Fotolia

Tiedätkö oman vartalotyyppisi? Katso, mihin ryhmään kuulut ja valitse välipalasi oikein

15.07.2016 22:45 - Emmi Moilanen

Vartalonmallit voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin, jotka vaikuttavat muun muassa siihen, millainen aineenvaihduntasi on.

Vartalomallit voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Luokittelu on amerikkalaisen psykologin W.H. Sheldonin luoma, ja eri vartalomalleja kutsutaan somatotyypeiksi. Kolme vartalomallia ovat ektomorfit, mesomorfit ja endomorfit. Jokaisella näistä vartalotyypeistä on oma perusolemuksensa ja piirteet, jotka vaikuttavat kehonkoostumukseen sekä esimerkiksi aineenvaihduntaan.

Cosmopolitan selvittikin asiantuntijan avulla, millainen ruokavalio ja mitkä välipalat sopivat juuri sinun vartalotyypillesi.

Ektomorfi - hoikat ja sirot

Ektomorfit ovat luonnostaan hoikkia, ja heillä on sirot luut sekä raajat. Kyseisen vartalotyypin omaavien henkilöiden vahvuutena ovat erityisesti kestävyysurheilulajit. Heillä on myös nopea aineenvaihdunta ja korkea hiilihydraattien sietokyky, joten nämä henkilöt voivat syödä runsaasti pastaa sekä muroja ilman, että vaikutukset näkyvät heidän vyötäröllään.

Vartalotyypille sopii vähärasvainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja sekä maltillisesti proteiineja. Hiilihydraatteja kannattaa tankata täysjyvätuotteista, joka on terveellisempi vaihtoehto esimerkiksi vaalean viljan sijaan.

Ektomorfeille suositellut välipalat:

Riisikakut pähkinävoilla

…tai pieni kulhollinen puuroa, johon voit lisätä hienonnettuja pähkinöitä, pähkinävoita ja kookoslastuja.

Mesomorfi - atleettisuus

Tämän vartalotyypin omistavilla henkilöillä on sopusuhtainen luusto, sekä he ovat atleettisia ja solakkarakenteisia. Urheilumaailmassa heidät tunnetaan voimistelijoina ja heillä on alhainen rasvaprosentti. Myös lihasten kasvattaminen on mesomorfeille vaivatonta.

Vartalotyypille sopii tasapainoinen ruokavalio, joka kostuu monipuolisesti hiilihydraateista, proteiineista sekä hyvistä rasvoista.

Mesomorfeille suositellut välipalat:

Kanaa, kalkkunaa tai keitettyjä kananmunia. Nämä ovat hyviä proteiininlähteitä ja auttavat lihasmassan kasvattamisessa sekä ylläpitämisessä.

Myös porkkana tai sellerinvarret dipattuna hummukseen ovat hyvä välipalavaihtoehto.

Endomorfi - suurempi luusto

Kyseinen vartalotyyppi on luonnostaan isokokoisempi niin luuston, kuin kehon kokonaismassankin ansioista. Endomorfit ovat tyypillisesti vähemmän aktiivisia, eivätkä he myöskään polta yhtä tehokkaasi kaloreita. Kyseisen vartalomallin omaaville henkilöille sopivat parhaiten voimaharjoitteluun perustuvat urheilumuodot.

Hiilihydraattien sietokyky sekä niiden tarve ovat tällä vartalotyypillä matalampia. Endomorfeille sopii rasvapitoinen sekä runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, jossa hiilihydraattien määrä pysyy maltillisena. Välipalat, jotka sisältävät vähemmän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiineja sekä rasvaa, takaa energiatason pysymisen tasaisena pitkään.

Endomorfeille suositellut välipalat:

Pähkinöihin ja siemeniin pohjautuvat annokset, jotka voivat sisältää myös manteleita sekä hassel- ja cashewpähkinöitä.    

Voit kokeilla tehdä proteiinipyöryköitä sekoittamalla pähkinät ja siemenet tilkkaan kookosöljyä sekä vaniljatahnaa. Tämä välipala on myös helppo pakata mukaan vaikka evääksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jaottelu on vain suuntaa antava. On täysin normaalia, jos huomaat omistavasi piirteitä, jotka voisivat sopia myös toiseen ryhmään vartalonmallin lisäksi, jonka koet olevan itselläsi hallitseva.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Mitä ääni kertoo ihmisen pituudesta? Kehon 9 outoa yhteyttä listattiin

Kilpailut

Uusimmat