Kuva: Fotolia

Kolmekymppinen nainen, älä tietämättäsi tee olostasi tukalaa jatkossa - korjaa nämä tavat

25.08.2016 20:15 - Emmi Moilanen

Jo nuoruusvuosien aikana tehdyt pienet elämäntapamuutokset voivat helpottaa vaihdevuosien aikana koettuja oireita.

Prevention-sivusto listasi yleisimmät tavat, joihin naiset sortuvat usein jo nuoruusvuosiensa aikana, ja jotka saattavat pahentaa myöhemmässä iässä koettuja vaihdevuosien oireita.

1. Jojo-laihduttaminen

Jos olet kausittain tiukalla dieetillä ja säännöllisin väliajoin lipsut takaisin sokeri- ja rasvapitoiseen ruokavalioon, vaarana on hormoniepätasapaino. Jojo-laihduttajille gynekologi Sheryl Ross suositteleekin elämäntapamuutoksen tekemistä jo hyvissä ajoin.

- Muutamalla elämäntapojaan he voivat välttää pitkäkestoisen hormonaalisen epätasapainon, joka vaikuttaa myös vaihdevuosien puhkeamiseen, hän toteaa.

2. Stressaat paljon

Käyttämällä päivittäin muutaman minuutin stressinhallintaan sekä mielen rauhoittamiseen, edesautat kehosi kykyä sietää stressiä. Vaiva maksaa itsensä takaisin viimeistään vaihdevuosien alkaessa, jolloin mielialat vaihtelevat etenkin paineen alaisena aikaisempaa herkemmin.

3. Tankkaat hiilihydraatteja välipalaksi

Ikääntyessä keho varastoi ylimääräiset kalorit entistä tiukemmin varsinkin vyötärön alueelle. Vaihdevuosien aikana on yleistä, että rasvaprosentti kasvaa ja lihakset voivat menettää massaa ja voimakkuuttaan.

Lääkäri Diana Bitnerin mukaan kehon korkea rasvaprosentti voi johtaa siihen, että vaihdevuosien aikana kuumat aallot sekä yöhikoilu runsastuvat. Hän suosittelee tarkkailemaan erityisesti vaalean leivän, riisin sekä prosessoitujen ruoka-aineiden kulutusta ruokavaliossa.

4. Lintsaat voimatreenistä

Vaihdevuosien aikana on myös todennäköistä, että keho menettää lihasmassaansa. Pienentynyt lihasmassan määrä saattaa vaikeuttaa painonhallintaa vaihdevuosien aikana.

- Sopivasti lihaksikas vartalo edesauttaa painon pysymistä terveellisissä lukemissa, toteaa Bitner.

Ennen vaihdevuosien alkamista kerrytetyt lihakset voivatkin siis toimia yllättävänä apuna painonhallinnassa myös varttuneemmalla iällä.

5. Istut liikaa

Menopause-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että vähän liikkuvat keski-ikäiset naiset kokivat merkittävästi vaihdevuosiensa oireilevan merkittävästi enemmän verrattuna naisiin, jotka ovat fyysisesti aktiivisempia. Tutkimuksen mukaan vähän liikkuvat naiset kärsivät myös enemmän henkisistä oireista, kuten masennuksesta, ahdistuneisuudesta sekä unettomuudesta.

6. Et juo tarpeeksi vettä

- Nestehukka saattaa aiheuttaa tiheämpiä kuumia aaltoja sekä pahentaa niiden voimakkuutta. Nesteen puute voi kasvattaa myös päivän aikana koettua uupuneisuutta päivä sekä pahentaa myös esimerkiksi yöllisiä jalkakramppeja, kertoo Bitner.

Säännöllinen veden juominen olisikin hyvä ottaa osaksi päivärytmiä jo hyvissä ajoin ennen vaihdevuosia. Bitnerin mukaan sinun kannattaa hörpätä lasillinen vettä jokaista kahvikupillista tai nautittua alkoholiannosta kohden.

Lähde: Prevention

Lue myös: Vaihdevuosien oireet voivat iskeä jo neljäkymppisenä - tunnista ne ajoissa

Kilpailut

Uusimmat