Kuva: Fotolia

Mitä kannattaa syödä treenin jälkeen ja kuinka pian? Personal trainer vastaa

08.10.2016 09:15 - Karoliina Kotala

Moni kuntoilija miettii, mikä olisi optimaalinen eväs treenin jälkeen ja tarjolla onkin monenlaista palautusjuomaa. Personal trainer Tanja Hinkkanen opastaa, mitä suuhunsa kannattaa laittaa ja milloin.

Do it Right! -yrityksen perustaja Tanja Hinkkanen kertoo ruokailutottumusten olevan yhtä ateriaa tärkeämpiä. 

- Moni kuntoilija miettii, mitä syödä treenin jälkeen, mutta isommalla kuvalla on silti suurempi merkitys. Syöminen kannattaisi pitää ylipäänsä hyvänä, huolehtia ateriarytmistä, syödä monipuolisesti ja nauttia joka aterialla proteiinia ja hyviä rasvoja, Hinkkanen kertoo, mutta myöntää, että tavoitteellisessa treenissä toki on tärkeää keskittyä yksittäiseenkin ateriaan. 

Mitä sitten kannattaisi syödä? 

- Kuluttavan treenin, esimerkiksi pitkän lenkin jälkeen olisi hyvä nauttia hiilihydraattipainotteinen, palauttava ateria, jossa 75 prosenttia olisi hiilihydraatteja ja neljäsosa proteiinia. Salitreenin jälkeen taas suhde olisi kaksi kolmasosaa hiilihydraatteja ja yksi osa proteiinia. Tai jos vain lihasmassa on mielessä niin puolet ja puolet hiilihydraattia ja proteiinia, Hinkkanen kertoo. 

Mihin syöminen kannattaisi ajoittaa? 

- Palauttava ateria kannattaa nauttia aika pian treenin jälkeen, esimerkiksi puolen tunnin sisään. Normikuntoilijan ei kuitenkaan tarvitse ottaa salille mukaan rahkoja tai nauttia palautusjuomia, vaan riittää, että tunnin sisään syö kunnon aterian. 

Pelkkään palautusjuomaan ei treenin jälkeen kannattakaan tyytyä, sillä kuntoilun jälkeinen ruokailu on tärkeä. 

- Treenin jälkeen kannattaa syödä kunnon ateria, sillä tankataan varastot täyteen ja se edistää palautumista, Hinkkanen muistuttaa.

Lue myös: Mitä kannattaa syödä ennen salitreeniä? Asiantuntija neuvoo

Kilpailut

Uusimmat