Kuva: Fotolia

Haaveissa juoksuharrastuksen aloittaminen? Katso ammattilaisen ohjeet, joilla onnistut

09.10.2016 13:15 - Karoliina Kotala

Juoksu on helppo, tehokas ja virkistävä harrastus, joka ei vaadi kalliita salijäsenyyksiä tai uusinta treenikalustoa. Ammattilaisen ohjeilla lajin pariin on helppo päästä.

Personal trainer Tanja Hinkkanen Do it Right! -yrityksestä suosittelee lähtemään rauhallisesti liikkeelle juoksuharrastuksen kanssa. 

- Jos lähdet liikkeelle ihan nollasta, kannattaa muistaa maltti. Moni innostuu aluksi ja lenkit lähtevät lapasesta, jolloin saattaa tulla rasitusvammoja tai motivaatio voikin lopahtaa innokkaan alun jälkeen. Lähde siis liikkeelle tunnustellen, kuulostele miltä kehossa tuntuu. 

Lenkkien määrä kannattaa alkuinnostuksesta huolimatta pitää myös maltillisena ja pari lenkkiä viikossa on erittäin hyvä alku. Hinkkasen mukaan kannattaa aloittaa lenkki kävellen ja vaihdella välillä hölkkään, oman kunnon mukaan. 

- Jos juoksu tuntuu raskaalta tai kunto on heikko, tee ensimmäisen kuukauden ajan lenkit vain kävellen ja sen jälkeen hiljalleen ota pieniä pätkiä hölkkää mukaan, Hinkkanen opastaa. 

Kilometrien sijaan lenkkien pituuksia kannattaa seurata ajassa. Noin 45 minuutin lenkki on sopiva alkuun ja kevyen juoksun osuutta lenkistä voi hiljalleen kasvattaa. 

- Hyvä olisi kuitenkin tehdä juoksulenkkien ohella muutakin kuntoilua, kuten lihaskuntotreeniä ja sisällyttää huoltavaa treeniä samaan viikkoon. 

Jos haaveilet juoksemisen aloittamisesta, mutta epäilet motivaatiotasi alkuinnostuksen jälkeen, voit sopia vaikka naapurin tai ystävän kanssa, että lenkkeilette yhdessä. Myös juoksukoulut ovat hyvä vaihtoehto. 

- Juoksukouluissa ammattilaiset katsovat, että tekniikkasi on kunnossa eikä turhia vammoja pääse syntymään yhtä helposti. Mutta ilman juoksukoulujakin kannattaa lähteä vain rohkeasti ulos liikkumaan! Se tekee hyvää paitsi kropalle niin myös pääkopalle ja saat samalla raitista ilmaa, Hinkkanen muistuttaa.

Lue myös: Haluatko parantaa muistia? Aloita juoksuharrastus

Kilpailut

Uusimmat