Kuva: Fotolia

10 merkkiä, jotka paljastavat, että olet liian stressaantunut - ja tavat selättää ongelma

04.11.2016 19:45 - Rea Tallgren

Esimerkiksi se, että äänesi meinaa kadota tai et muista juuri katsomasi tv-sarjan tapahtumia, voivat kertoa, että stressitasosi ovat hälyttävän korkealla.

Stressi voi ilmetä monin eri tavoin, joten pelkät syvät huokaukset ja kiukkuisuus eivät sitä paljasta. Tietty määrä stressiä on hyväksi ja saa meidät monesti toimimaan tehokkaammin. Jos stressi alkaa kuitenkin hallita elämää ja uhata terveyttä, on asialle syytä tehdä jotain.

Alta listattuna löydät 10 merkkiä, jotka voivat kieliä siitä, että olet liian stressaantunut. 

1. Sydämesi syke muuttuu epätasaiseksi, ja tunnet usein sydämesi "muljahtelevan". 

2. Et pysty keskittymään yksinkertaisiin asioihin, ja saatat vaikkapa unohtaa, mitä katsomassasi sarjassa tapahtui viisi minuuttia aikaisemmin. 

3. Sinun on vaikea asettua aloillesi. 

4. Välttelet seksinharrastamista - libido yleensä heikkenee stressin tuloksena. 

5. Sinulla on usein vatsa kipeänä - suolisto ja aivot nimittäin kommunikoivat keskenään, joten vatsasi saattaa varoitella sinua liian suuresta stressimäärästä jo ennen kuin aivosi riskin suostuvat havaitsemaan. 

6. Sinulla on univaikeuksia. 

7. Äänesi saattaa kadota. 

8. Pinnasi palaa helposti ja ajaudut tavallista helpommin riitoihin läheistesi kanssa. 

9. Sinusta tuntuu siltä, että elämä on hankalaa ja asiat ovat sinulle "liikaa". 

10. Olet koko ajan pienessä flunssassa, tai nuhassa - infektioita on vaikeampi vältellä, kun olet stressaantunut. 

Miten vaikean stressin oireita sitten voisi lähteä lieventämään? Aloita vaikka näistä: 

1. Lue mielessäsi runoa. Se on todettu hyväksi tavaksi lieventää stressiä. 

2. Käytä esimerkiksi työpaikalla melun kierrättäviä kuulokkeita, jotta saat keskityttyä helpommin. Niin alat pikkuhiljaa kokea olevasi enemmän tilanteen herra.

3. Opettele delegoimaan; sinun eio todellakaan tarvitse selvitä kaikesta yksin. 

4. Kokkaa tai leivo. Näin joudut keskittymään, mutta mukavaan asiaan, ja mielesi saa lepoa stressitekijöistä. 

5. Käy kampaajalla. Piristyt uudesta kampauksesta ja saat jutella jonkun sellaisen kanssa, joka ei ole sinulle liian läheinen - se saattaa auttaa asioiden laittamisessa perspektiiviin. 

6. Yritä opetella olemaan itsellesi armollinen. Älä arvostele itseäsi niin rankasti. Aina ei tarvitse jaksaa tehdä edes parastaan. 

7. Ole realisti sen suhteen, paljonko aikaa mikäkin asia vie. Jos olet liian optimistinen, sullot helposti päiväsi liian täyteen asioita, ja se jos mikä on omiaan aiheuttamaan stressiä. 

8. Yritä olla tylsistymättä. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että sinun kannattaisi väkisin täyttää päiväsi, vaan enemmänkin sitä, että sinun kannattaa keksiä jokaiselle päivälle jotain miellyttävää ja nautinnollista tekemistä. Yleensä muiden ihmisten kanssa oleminen lieventää stressiä, eli esimerkiksi kävelylenkki ystävän kanssa voi olla omiaan. 

9. Yritä laittaa asiat perspektiiviin. Joskus tuntuu siltä, että joku asia on mahdotonta tehdä, mutta kun hengität syvään ja mietit elämäsi aikaisempia kokemuksia, saatat huomata, että olet selvinnyt pahemmastakin. 

10. Muista juoda tarpeeksi vettä. Nesteytys pitää huolen siitä, että sinulla on parhaat mahdolliset fyysiset ja siten myös psyykkiset edellytykset selättää stressi. 

11. Muista hengittää. Jos olemme stressaantuneita, alamme helposti hengittää vain pinnallisesti. Muistuta itseäsi aika ajoin siitä, että vedät syvään henkeä ja yrität tehdä siitä tavan.  

Lue myös: Onko jokainen työpäiväsi kiireinen? Lue, miten vältät stressin

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat