Kuva: Fotolia

Raskaus muuttaa naisen aivoja - vaikutukset näkyvissä vielä vuosia synnytyksestä!

20.12.2016 12:15 - Senni Loikala

Muutosten tarkoituksena on valmistaa naista äitiyteen.

Raskaus muuttaa selvästi naisen aivoja, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan raskaus vaikuttaa tiettyjen aivoalueiden kokoon ja rakenteeseen. Kyseiset aivoalueet ovat yhteydessä toisten tunteiden ja näkemysten ymmärtämiseen, eli empatiakykyyn.

Tutkimus julkaistiin Nature Neuroscience -lehdessä ja siitä uutisoi The New York Times.

Muutokset naisen aivoissa säilyvät ainakin kahden vuoden ajan synnytyksestä. Mitä enemmän raskaus on vaikuttanut naisen aivoihin, sitä suurempi kiintymysside äidillä yleensä on lapseensa.

Tutkijoiden veikkausten mukaan muutokset aivoissa ikään kuin valmistavat naista äitiyteen. Tällöin äidin kyky ymmärtää lapsensa tarpeita, tunnistaa sosiaalisia uhkia ja vahvistaa sidettä lapseensa paranevat.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimusjakso kesti viisi vuotta. Tutkimukseen osallistui 25 Espanjassa asuvaa naista, jotka haaveilivat saavansa esikoislapsensa. Naisten aivoja tutkittiin ennen raskautta ja synnytyksen jälkeen.

Muutokset naisten aivoissa olivat niin selviä, että pelkästään aivoskannauksia katsomalla olisi pystynyt päättelemään, oliko nainen ollut raskaana vai ei.

Sama tutkimus tehtiin lähes 20 miehelle, joista tuli isiä. Miesten aivoissa ei tapahtunut samanlaisia muutoksia, kuin mitä naisten aivoissa raskauden ja äitiyden myötä.

Ennen kuin tuloksia voidaan pitää luotettavina, tarvitaan aiheesta vielä lisää tutkimusta, tutkijat muistuttavat.

Lue myös: Raskaus voi sekoittaa pään - naiset jakavat hauskimmat hölmöilynsä

Lue myös: Hyviä uutisia raskaana oleville: Suklaa tekee hyvää sikiölle

Lue myös: 7 tapaa, jotka voivat auttaa tulemaan raskaaksi nopeammin

Lähde: The New York Times

Kilpailut

Uusimmat