Kuva: Fotolia

8 vinkkiä juoksumatolla treenaamiseen

02.01.2017 20:15 - Iiro Myllymäki

Muista riittävä alkulämmittely ja ehkäise tylsistymistä kuuntelemalla musiikkia.

Juoksumatolla juokseminen on hyvä tapa pitää yllä juoksuharrastusta, jos keliolosuhteet ulkona ovat haastavat. Lisäksi juoksumatolla treenaaminen on hyvä osa salitreeniä esimerkiksi lämmittelynä. Lifehack-sivusto on listannut kahdeksan vinkkiä, joiden avulla juoksumattotreenistä saa entistä tehokkaampaa:

1. Älä pidä kiinni kaiteista

Juoksumaton kaiteista tai tangoista ei tule pitää kiinni juoksemisen aikana. Käsivarret tulisi pitää 90 asteen kulmassa liikkumassa samalla tavalla kuin ulkonakin juostessa.

2. Lämmittele

Ennen kuin siirtyy täydellä teholla juoksemiseen kannattaa lämmitellä viidestä kymmeneen minuuttia. Lämmittelyn voi hoitaa kävelemällä tai juoksemalla pienellä nopeudella.

3. Jäähdyttele

Muista myös jäähdyttely treenin lopussa. Juokse muutama minuutti hitaammalla nopeudella niin, että syke laskee alle sataan. Näin estät huimauksen tunnetta juoksumatolta pois noustessasi.

4. Lisää askellusten määrää

Mitä enemmän askeleita otat, sitä tehokkaampi juoksutreenisi on. Voit helposti laskea minuutissa ottamiesi askellusten määrän laskemalla toisen jalan askellukset ja sitten tuplaamalla tuon lukeman. Askelluksia voi lisätä lyhentämällä askellustaan, lisäämällä nopeutta ja pitämällä jalat lähempänä mattoa.

5. Kuuntele musiikkia

Musiikin kuuntelu ehkäisee tylsistymistä juoksun aikana. Luo itsellesi energinen treenisoittolista ja anna askeleen viedä.

6. Kuvittele mielessäsi reitti

Tylsistymistä ehkäisee myös juoksureitin visualisointi mielessä. Mieti jotakin viime aikoina juoksemaasi ulkoilmareittiä ja pyri visualisoimaan se rakennuksineen ja maisemineen. Kun saavut ylämäkeen, voit korottaa juoksumaton kaltevuutta mäkivaikutelman saavuttamiseksi.

7. Muista nesteytys

Juoksumatolla juokseminen saattaa kuivattaa kehoasi enemmän kuin ulkoilmassa juokseminen, sillä ilmassa ei ole luonnollista tuulta pitämässä sinua viileänä. Kannattaakin pitää vesipullo lähellä.

8. Älä katso alas

Saat kaikkein parhaan juoksuasennon, kun katsot suoraan eteenpäin. Älä siis ainakaan koko ajan pidä katsetta kiinni näytössä tai jaloissasi.

Lue myös: Haaveissa juoksuharrastuksen aloittaminen? Katso ammattilaisen ohjeet, joilla onnistut

Lähde: Lifehack

Kilpailut

Uusimmat