Kuva: Fotolia

Älä syö päivällistä seitsemän jälkeen illalla - altistaa merkittäville terveysriskeille

05.06.2017 14:15 - Senni Loikala

Jos syöt päivällisen säännöllisesti iltaseitsemän jälkeen, altistut tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille.

Päivällinen kannattaa syödä ennen kello seitsemää illalla, mikäli tuoretta tutkimusta on uskominen. Amerikkalaisen Pennsylvanian yliopiston tutkijat selvittivät terveysriskit, joita säännöllinen päivällisen myöhään syöminen, tässä tapauksessa aterioiminen kello seitsemän jälkeen illalla, voi tuoda mukanaan.

Jos nautit päivällisen usein iltaseitsemän jälkeen, vahvistaa tutkimus, että tämä näkyy todennäköisesti painosi nousemisena. Tutkimuksen mukaan tapa altistaa kuitenkin myös sydänsairauksille ja diabetekselle.

Myöhään syömisellä on huonoja vaikutuksia painoon, energiatasoon ja hormoneihin, se nostaa esimerkiksi glukoosia ja insuliinia, mikä yhdistyy kohonneeseen diabetesriskiin. Lisäksi se nostaa kolesterolia ja triglyseridiä, mikä yhdistetään sydän- ja verisuonisairauksiin ja muihin terveysongelmiin”, tutkijat kertovat.

Tutkimuksesta selvisi myös, että päivällisen syöminen varhain säilyttää kylläisyyden tunteen pidempään, kuin jos päivällinen syödään kello seitsemän jälkeen illalla. Tutkijat uskovat tämän johtuvan hormonaalisista syistä.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui yhdeksän tervettä aikuista. Heidät laitettiin kokeilemaan kahta erilaista ruokavaliota, joista kumpaakin tuli noudattaa kahdeksan viikkoa. Ruokavaliosta toiseen siirtymisen välissä oli kahden viikon tauko.

Ensimmäisessä ruokavaliossa osallistujat saivat syödä kolme ateriaa ja kaksi välipalaa kello 8.00 - 19.00 välisenä aikana. Toisessa ruokavaliossa sai syödä saman verran, mutta ruokailut tuli ajoittaa 12.00 - 23.00 väliselle ajalle.

Osallistujien aineenvaihduntaa tutkittiin neljästi tutkimusjakson aikana. Heiltä otettiin neljä kertaa myös verikokeet. Tuloksista selvisi, että kello 12.00 - 23.00 välisenä aikana ruokailleet henkilöt olivat altistuneet useille terveysriskeille.

Haluatko tiputtaa painoasi muutamalla kilolla? Tehokkaisiin vinkkeihin pääset tästä!

Lähde: Study Finds

Kilpailut

Uusimmat