Kuva: Fotolia

Miksi kuukautiset ovat myöhässä? 9 muuta mahdollista syytä kuin raskaus

08.06.2017 17:15 - Senja Rapila

Muun muassa liikunnan määrä ja imettäminen voivat aiheuttaa epäsäännöllisyyttä kuukautisissa.

Kuukautisten myöhästymiselle voi olla useita eri syitä, joten aina ensimmäisenä ei tarvitse pelätä raskautta. Jos kuukautiset ovat kuitenkin jo useita päiviä myöhässä, kannattaa raskaustesti tehdä, mikäli olet harrastanut seksiä.

Voit lukea syitä kuukautisten myöhästymiseen alapuolelta:

Liika liikunta

Oletko urheillut poikkeuksellisen rankasti tässä kuussa? Epäsäännölliset kuukautiset ovat tuttu vaiva urheilijoille, jotka koettelevat kroppansa rajoja jatkuvasti. Jos painoindeksisi tekee yllättävän loikan, kroppasi joutuu rasituksen alaiseksi, jolloin kuukautiset voivat pitää pienen tauon.

Myös yliliikkuminen voi aiheuttaa sen, että kuukautiset jäävät pois.

Lääkitys

Ehkäisypillerit ovat yksi suuri syy siihen, että kuukautiset saattavat muuttua säännöllisen epäsäännöllisiksi. Myös jälkiehkäisypilleri voi aiheuttaa sen, että kuukautiset "säikähtävät" hetkeksi.

Myös masennuslääkkeet ja muut mielialalääkkeet voivat vaikuttaa kuukautisiin, joten tutki lääkkeiden sivuvaikutukset tarkkaan.

Stressi

Kun nainen on todella stressaantunut, aivojen eräs osa (hypotalamus) käy ylikierroksilla, joka voi aiheuttaa muutoksia kuukautiskieerossa. Stressaatko siis työsi takia? Onko joku läheisesi huolenaiheena? Oletko vain yleisesti ahdistuneempi kuin normaalisti? 

Rintaruokinta

Jos olet saanut lapsen ja imetät, on normaalia ettei kuukautiset ala heti synnytyksen jälkeen. Hormonit vaeltavat vielä villinä ja etsivät omaa paikkaansa.

Paino

Painon putoaminen ja -kohoaminen vaikuttavat hormonikiertoon. Myös erilaiset syömishäiriöt voivat aiheuttaa sen, että kuukautiset voivat pahimmassa tapauksessa loppua kokonaan. Jos kroppasi ei saa tarpeeksi oikeanlaisia ravintoaineita, se kyllä ilmoittaa siitä.

Matkustaminen

Matkustaminen todella vaikuttaa kuukautisiin. Jotkut jopa kertovat, että kuukautiset ovat saattaneet kadota vuoden ajaksi toiselle mantereelle matkustettaessa. Älä siis huoli siitä, aikavyöhykkeiden yli matkustamisen jälkeen kuukautiset saattavat olla hetken sekaisin.

Huumausaineet

Huumeiden käyttäminen saattaa aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyyttä.

Terveydentila

Sairaudet, jotka aiheuttavat paljon stressiä, voivat venyttää kuukautisten alkamista. Ja tietenkin, myös ennenaikaiset vaihdevuodet voivat aiheuttaa kuukautisten loppumisen. Myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä aiheuttaa kuukautisten loppumisen.

Tai ehkä olet vain yksinkertaisesti laskenut päivät väärin?

Lähde: Elite Daily

Lue myös: Voiko tamponi puhkaista immenkalvon? Lääkärit kertovat erikoiset faktat kuukautissuojasta

Lue myös: Lääkäri: Kuukautiskivuillasi on yhteys siihen, kuinka kivulias synnytyksestä tulee!

Kilpailut

Uusimmat