Kuva: Fotolia

Eivätkö viimeiset kilot putoa millään? Asiantuntijat kertovat täsmävinkkinsä dieetin loppumetreille

01.08.2017 17:45 - Emmi Moilanen

Ruuan määrän lisääminen dieetin lopussa voi antaa aineenvaihdunnalle tarvittavan lisäpotkun.

Säännöllinen unirytmi ja napostelun vähentäminen ovat tyypillisiä neuvoja erityisesti sellaisille laihduttajalle, jotka kamppailevat niitä kuuluisia viimeisiä kiloja vastaan.

Prevention-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti myös muut tavat, joiden avulla tehostat painon putoamista aina dieetin loppumetreille saakka.

Muista ruokapäiväkirjan tärkeys

Jos et ole aikaisemmin kokeillut kirjata syömisiäsi ruokapäiväkirjaan, kokeile aloittaa tapa nyt. Syömisten konkreettinen kirjaaminen voi toimia tehokkaana apuna viimeisten ja hankalimpien kilojen pudottamisessa. Päiväkirjan avulla saatat saada itsesi kiinni napostelusta, johon ehkä et ole enää edes huomannut sortuvasi.

- Kun saavutat painotavoitteesi, ja jopa hetken aikaa tämän jälkeenkin, ruokapäiväkirja voi olla avain onnistumiseen, toteaa ravitsemusterapeutti Keri Gans.

Korvaa yksi ateria smoothiella

Ravitsemusterapeutti Martha McKittrick kannustaa laihduttajaa kokeilemaan kolmena iltana viikossa korvaamaan yhden aterian smoothiella.

- Ateriankorvikkeet voivat auttaa painon pudottamisessa, sillä niiden annoskoot ovat tarkkaan mietittyjä. Kotitekoinen on kuitenkin aina puhtain mahdollinen vaihtoehto, McKittrick lisää.

Värvää itsellesi motivaattori

Pitkän dieetin jälkeen on normaalia, että innostus elämäntapamuutosta kohtaan voi laantua. Treenien väliin jättäminen kuitenkin hidastaa, tai voi jopa estää kokonaan sinua saavuttamasta lopullisen painotavoitteesi.

Ravitsemusterapeutti Sara Haas suositteleekin, että kerrot perheellesi tai ystävillesi tavoitteistasi. Voit värvätä heidät samalla pitämään kirjaa liikuntasuorituksistasi ja pyytää heitä säännöllisesi kyselemään, oletko käynyt treenaamassa, kuten suunnitelman mukaan piti.

Jos viimeisten kilojen pudottaminen tuntuu erityisen haastavalta, Haas toteaa myös, että vierailu ravitsemusterapeutin luona saattaa olla tarpeen.

- On jopa mahdollista, että et yksinkertaisesti syö tarpeeksi tai oikeisiin aikoihin. Tai ne muutamat välipalasi eivät ole niin ravitsevia kuin luulet.

Taistele nesteiden kertymistä vastaan

Ylimääräiset nesteet kehossasi voivat saada olon tuntumaan turvonneelta ja puntarin näyttämään suurempaa lukemaa kuin normaalisti. Kiinnittämällä huomiota muutamaan yksinkertaiseen seikkaan, taistelet tehokkaasti myös nesteiden tuomaa pöhötystä vastaan.

- Älä juo pillillä, syö hitaasti ja vähennä suolaiset ruuat minimiin. Tietenkin muista myös juoda runsaasti vettä läpi päivän, ravitsemusterapeutti Sarah Pflugradt ohjeistaa.

Vaihda hiilihydraatit vihanneksiin

Hiilihydraattipitoinen aamupala ja lounas voivat antaa sinulle riittävää potkua päivän alussa, mutta iltapäivää ja illallista kohti olisi hyvä kiinnittää huomiota yhä runsaampaan vihannesten määrään lautasella. Esimerkiksi vihreälehtiset vihannekset ja parsakaali ovat hyvä vaihtoehto.

Ravitsemusterapeutti Isabel Smith ehdottaa myös sienien ja paprikan lisäämistä illallislautaselle. Nämä korvaavat hänen mukaansa hyvin hiilihydraattipitoista ruokaa.

- Tämä keino on auttanut monia asiakkaitani paremmassa painonhallinnassa. Vihannekset täyttävät vatsaa samalla tavalla, mutta kalorinsaanti pysyy maltillisempana, hän toteaa.

Syö hieman enemmän

Vaikka ruuan määrän lisääminen voi dieetin loppumetreillä vaikuttaa nurinkuriselta, annoskokojen suurentaminen voi saada aineenvaihduntasi toimimaan hieman tehokkaammin.

- Keho polttaa energiaa sulattamalla ruokaa, joten tästä syystä ruuan määrän lisäämien voi antaa lisäpotkun aineenvaihdunnallesi, selittää ravitsemusterapeutti Angel Plannells.

Ruuan määrää lisätessä on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota ruuan laatuun. Valitse siis esimerkiksi annos kanasalaattia suuren pitsapalan sijaan.

Lakkaa ajattelemasta sitä, mitä vaaka näyttää

Kun pudotettuja kiloja on alla jo useampia, ehkä jopa kymmeniä, dieetin lopussa on tärkeää luopua liiallisesta painon tarkkailusta.

- On totta, että meillä kaikilla on lukema, jonka haluaisimme nähdä. Joskus keholla on kuitenkin erilainen suunnitelma, toteaa ravitsemusterapeutti Marisa Moore.

Puntarin lukemille ei siis kannata dieetin loppumetreillä antaa liikaa painoarvoa.

- Keskity sen sijaan siihen, kuinka hyvin uudet vaatteet istuvat päällesi. Tai ajattele, että lisääntynyt vireystasosi on yksi onnistumisen mittari, Moore tiivistää.

Lue myös: Asiantuntijat paljastavat: 6 päätöstä, jotka laihduttajan tulisi tehdä dieetin aikana

Lue myös: Aloita dieetti ilman kuntosalilla hikoilua – 6 tehokasta niksiä onnistuneeseen elämäntapamuutokseen

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat