Kuva: Fotolia

Kannattaako hiilihydraatteja välttää? Viisi yleisintä myyttiä laihdutuksesta ja oikea totuus

11.09.2017 13:15 - Karoliina Kotala

Erilaiset ruokavaliot ja dieetit ovat tänä päivänä suuressa suosiossa. Mutta mitkä keinot todella toimivat, kun tavoitteena on laihtuminen?

Ravintoterapeutti ja terveysvalmentaja Lee Holmes toivoisi ihmisten muistavan kaikenlaisten eri rajoitusten ja erikoisruokavalioiden ohessa muistavan, että tärkeää olisi myös muistaa nauttia elämästä. Laihduttamiseen liittyy myös lukuisia myyttejä, jotka monien yllätykseksi harvoin pitävät paikkaansa.

Holmes listasi yleiset uskomukset ja selvitti mikä todella on totuus niiden takana:

Myytti: Hiilihydraateista on luovuttava, jotta paino putoaa

Moni luopuu hiilihydraateista kokonaan laihduttaessaan. Kyseisen tavan myötä jää kuitenkin usein paitsi tärkeistä ravinteista, jotka pitävät yllä hyvinvointiamme. Vaikka valkoisen leivän ja pullan mussutus sekä valkoisen pastan nauttiminen ovatkin tapoja, joita kannattaa karsia, voi hedelmät, tärkkelyspitoiset vihannekset ja täysjyvätuotteet huoletta pitää ruokavaliossa. Kuitupitoinen ravinto voi jopa auttaa painonpudotuksessa, Holmes kertoo.

Myytti: Älä syö mitään enää ilta seitsemän jälkeen

Jotkut ovat kertoneet laihtuneensa melkoisesti vain jättämällä iltasyöpöttelyn. Holmesin mukaan kyse on kuitenkin siitä, mitä silloin on jätetty syömättä eikä niinkään siitä, milloin on jätetty syömästä. Usein illalla, pitkän päivän jälkeen sorrumme nälkäisinä huonompiin ruokavalintoihin. Illalla syönti ei estä laihtumista, mutta huolehdi, että varaat illaksi terveellistä ravintoa, lihottavien herkkujen sijaan.

Myytti: Tuoremehut lihottavat

On totta, että monet kauppojen tuoremehut pitävät sisällään runsaasti sokeria, mutta hedelmien mehu itsessään on oikein mainio valinta. Ruoat ja juomat, jotka tulevat hyvistä lähteistä, kuten aidoista hedelmistä ovat hyväksi. Mehuja ei kannata litkiä päivittäin, mutta lasi itsepuristettua hedelmämehua on monta kertaa parempi vaihtoehto kuin lasi limsaa.

Myytti: Sokerista on luovuttava, jos haluat laihtua

Sokeri on yksi eniten keskustelua ja mielipiteitä herättävistä aiheista. On järkevää luopua herkuttelusta ja teollisesti valmistetusta ruoasta, joka usein pitää sisällään piilosokereita, mutta kaikesta sokeripitoisesta ei tarvitse luopua. Tärkeintä on muistaa kohtuus, pieni suklaapatukka toisinaan ei kaada koko maailmaa.

Myytti: Pitää olla dieetillä, jotta laihtuu

Holmesin mukaan dieetit ovat kaikkea muuta kuin hyödyllisiä laihtumisen kannalta. Tiukkojen dieettien myötä moni alkaa vahtia jokaista suupalaansa ja menettää lähes mielenterveytensä sekä sosiaalisen elämänsä. Holmesin mukaan pikadieetit ja nälkäkuurit eivät ole ratkaisu, vaan parempi on tehdä pieniä, pysyviä muutoksia ja muuttaa omaa suhtautumista ruokaan. Keskity ravintoon, jota syöt ja nauti hyvää ravintoa hyvällä omallatunnolla.

Lue myös: Haluatko pyöreän pepun ilman kyykkäämistä? Katso liikkeet, joilla onnistut

Lue myös: Tiesitkö: 6 ihmistyyppiä, jotka kärsivät muita todennäköisemmin D-vitamiinivajeesta

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat