Kuva: Fotolia

Kuusi askelta auttavat sinua parantamaan itsetuntoasi - tarvitset lähinnä kynän ja paperia

15.09.2017 15:15 - Katariina Auvinen

Oman itsetunnon muuttaminen parempaan suuntaan lähtee paljolti omasta ajattelutavasta.

Jokainen tuntee joskus itsensä epävarmaksi, olipa se pukeutumiseen tai johonkin tilanteeseen liittyen. Itsetunto kehittyy elämän aikana erilaisten kokemusten myötä. Heikko itsetunto heijastuu niin henkilökohtaiseen- ja työelämään. Ihminen voi tuntea itsensä arvottomaksi tai kokea, ettei ole missään asioissa hyvä. 

Itsetuntoa voi itsekin parantaa tietyillä nikseillä. Veckorevyn-julkaisu on listannut kuusi askelta, jotka voivat auttaa parantamaan itsetuntoa. 

1. Kirjoita ylös ne asiat, josta et pidä itsessäsi
Kirjoita paperille seikat, josta et pidä itsessäsi. Itsetunnon muuttaminen positiiviseen suuntaan liittyy paljolti oman ajatusmaailman muuttamiseen. Heti tämän jälkeen kirjoita jokaisen negatiivisen asian alle positiiviset asiat itsestäsi. Kun ajattelet itsestäsi negatiivisesti, vaihda ajatus positiiviseen. 

2. Kysy itseltäsi yksi kysymys
Kysy itseltäsi, mitä aikoisit tehdä siinä vaiheessa, kun itsetuntosi olisi parempi. Vaihtaisitko vaikkapa työpaikkaa tai hyppäisit laskuvarjolla? Joka tapauksessa vastauksesta saat konkreettisen palkkion, jonka eteen lähdet tekemään töitä. 

3. Pukeudu itsevarmasti
Valitse joko lähipiiristäsi tai esimerkiksi idoleistasi se, jonka pukeutumista ja tyyliä ihailet. Ota mallia heidän pukeutumisestaan. Jos et uskalla jäljitellä koko tyyliä, lisää hippusia heidän tyylistään omaasi. 

4. Kirjoita kohteliaisuudet ylös
Onko joku ikinä kehunut profiilikuvaasi esimerkiksi Facebookissa tai vastaavasti kehunut pukeutumistasi? Kirjoita ylös kaikki ne kohteliaisuudet, jotka sinulle on ladeltu. Kun sinulla on epävarma hetki, katso kaikkia ihania asioita, joita sinulle on sanottu. 

5. Aseta erilaisia hälytyksiä puhelimeesi
Onko sinulla tulossa esimerkiksi suuri esitys? Sen sijaan, että asettaisit puhelimen kalenteriin pelkän hälytyksen esityksestä, tee siitä persoonallisempi. Aseta puhelimeesi positiivisia hälytyksiä muistuttamaan merkkitapahtumista. Anna lupa itsellesi kertoa, että esitys menee hyvin, koska sinä olet loistava. 

6. Opi hyväksymään sinulle lausutut kohteliaisuudet
Monet tuntuvat vähättelevän itseään, jos heitä kohtaan lausutaan kohteliaisuuksia. Tämä kuitenkin olisi tärkeä tapa muuttaa. Sen sijaan, että ohittaisit kohteliaisuudet pelkällä käden heilautuksella, kiitä kohteliaisuudesta. Usko siihen, että sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. 

Lue myös: Malli Chrissy Teigen kamppailee hyväksyäkseen vartalonsa: "Olen itkenyt miehelleni asiasta"

Lähde: Veckorevyn

Kilpailut

Uusimmat