Kuva: Fotolia

Ihottumaa, pistelyä tai kuumotusta - rintasyöpä oirehtii salakavalasti

10.10.2017 16:15 - Katariina Auvinen

Rintasyövän löytämisessä avainasemassa on myös omatarkkailu.

Lokakuu on Suomessa kuukausi, jolloin kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen sekä valistetaan rintasyövästä sekä sen oireista. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu Syöpäjärjestön mukaan noin 5000 naista vuodessa. 

Monilla naisilla syövän ensimmäinen merkki, on heidän löytämänsä kyhmy. Kyhmy voi olla aristamaton ja kova. Toisaalta rintasyövästä voi kertoa myös pehmeä kyhmy, joka aristaa ja on selkeäreunainen. Näin ollen kaikki kyhmyt tulisikin tarkistuttaa lääkärillä. 

Rintasyöpä on salakavala, koska se on usein vähäoireinen. Toisaalta syövästä voi myös kertoa epämääräinen ihottuma rinnoissa, pistelyn tunne tai kuumotus ja vuoto. Joskus syöpä on saattanut levitä jo kainalon imusolmukkeisiin, jotka ovat turvonneet ja kipeät. 

Syöpäjärjestön mukaan rintasyövästä parantumisen ennuste on kohentunut. Se johtuu muun muassa siitä, että syöpä havaitaan entistä aiemmin ja hoitomuodot ovat myös parantuneet. 

Myös itse kannattaa panostaa rintojen tutkimiseen. Healthline-julkaisun mukaan naisten kannattaisi tutkia rinnat vähintään kuukausittain, jotta mahdolliset muutokset havaittaisiin ajoissa. 

Lue myös: IL: Heidi Sohlbergin rinnat poistettiin syövän takia - "Laittaa naisellisuuden koetukselle"

Lähde: Healthline & Syöpäjärjestö

Kilpailut

Uusimmat