Kuva: Shutterstock

Yllättikö ripuli? Ruoka-aineet, joiden on todettu tasapainottavan vatsaa

25.01.2018 19:15 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi banaani sisältää ihmiselle tärkeitä ainesosia, joita keho menettää ripulin kourissa.

Kun ripuli yllättää, siitä haluaa eroon mahdollisimman pian. Syöminen ei kuitenkaan käy varmasti ensimmäiseksi mielessä, uuden vessakäynnin pelossa. Siihen olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, koska ihminen menettää paljon energiaa sekä nesteitä ripulin kourissa. 

Women´s Health -julkaisu listasi ruoka-aineita, joita voit kokeilla tasapainottamaan vatsaasi. 

Banaani

Banaanin sisältämät hiilihydraatit ovat helposti sulavassa muodossa, joten näitä hedelmiä kannattaa suosia. Banaani sisältää kaliumia ja muita tärkeitä ravinteita. Näitä ravinteita juuri ripulista kärsivä usein tarvitsee. 

Vaalea riisi 

Riisi auttaa sitomaan ainesosia yhteen. Näin ollen vaalea riisi on omiaan syötäväksi ripulin aikana, koska se auttaa ulostetta kiinteämpään muotoon. 

(kuva: Shutterstock)

Liemi

Liha- tai kasvisliemi sisältää energiaa, mutta ei ärsytä vatsaa. Ripuli johtaa nopeasti kuivumiseen, joten on tärkeää koettaa nesteyttää itseään sekä pitää energiatasoista huolta. 

Peruna

Maito ja voi eivät ole hyvä yhdistelmä, jos kärsit ripulista, mutta peruna kannattaa muussata ilman näitä kahta ainesosaa. Keitä peruna ja soseuta se haarukalla. Myös peruna sisältää kaliumia kuten myös banaanit. 

Vähäkuituiset ruuat 

Yleensä ihmisiä kannustetaan panostamaan tummaan leipään, jossa on kuitua, mutta ripulin aikana tämä ei todellakaan ole suositeltavaa. Kuitu edistää suolen toimintaa, joten ripuli voi vain pahentua. Näin ollen koeta saada energiaa vaaleista leivistä tai vaikkapa suolakekseistä. 

Jos ripuli pitkittyy, sinun olisi syytä kääntyä lääkärin puoleen. 

Lue myös: Vaivaako vatsa lääkekuurin jälkeen? Ota heti yhteys lääkäriin

Lähde: Women´s Health

Kilpailut

Uusimmat