Vaivaako vatsa lääkekuurin jälkeen? Ota heti yhteys lääkäriin

30.03.2014 19:15 - Katariina Näreaho

Jos ripuli on voimakasta ja jatkuu pitkään antibioottikuurin jälkeen, on syytä ottaa yhteys lääkäriin ja tutkituttaa, ettei kyseessä ole vakava Clostridium difficile.

Iskelmän Terveyden Avaimet -ohjelman asiantuntija Paula Heinonen muistuttaa, että antibiooteilla voi olla vakavia sivuvaikutuksia. Yksi ikävimmistä on Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama antibioottiripuli, joka voi äityä hyvin pahaksi. Oireet ovat vesiripuli, vatsakipu ja jopa kuumeilu.

- En halua pelotella, mutta vakavan taudin muoto voi olla hengenvaarallinen, siksi on hyvä käydä antamassa ulostenäyte ja tutkituttamassa asia, Heinonen kertoo.

- Siihen saatetaan joutua määräämään lääke, mutta suoliston aktiivinen hoito on tässä tapauksessa erittäin tärkeää.

Suolistoa on siis syytä hoitaa tehostetusti sekä lääkekuurin aikana että sen jälkeen. Se puolestaan tarkoittaa oikeanlaista ruokavaliota.

- Vain soseutettua, höyrytettyä, lämmintä ja kasvisvoittoista ruokaa, joka on mahdollisimman helposti sulavaa. On hyvä syödä myös helliä kuituja, kuten psylliumia. L-glutamiini, probiootit, viherjauheet ja kylmäpuristetut luomuöljyt ovat hyväksi.

Heinonen huomauttaa, että paraneminen vaatii myös stressittömyyttä.

- Jos suolisto äryyntyy ja stressaantuu, niin siellä olevat hyvä bakteerit stressaantuvat ja kuolevat.

Terveyden Avaimet -ohjelma kuullaan Iskelmässä joka sunnuntai klo 9.00 sekä torstaisin klo 21.

The Voice ja Iskelmä ovat osa SBS Discovery Radiota.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat